Σοβαρά επεισόδια μεταξύ Αλβανών διαδηλωτών και αστυνομίας στα Σκόπια

Αφού πυρπόλησαν ένα λεωφορείο και προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα κατά τη δεύτερη ημέρα των βίαιων επεισοδίων που προκάλεσε ο διορισμός ενός πρώην μαχητή των ανταρτών στο αξίωμα του υπουργού Άμυνας, οι διαδηλωτές Αλβανικής καταγωγής συγκρούστηκαν με την αστυνομία των Σκοπίων.

Ο τραυματισμός τουλάχιστον 20 ανθρώπων και η σύλληψη άλλων δώδεκα το Σάββατο φαίνεται να είναι μια απάντηση στις οργισμένες διαδηλώσεις των νεαρών σλαβικής καταγωγής που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή εναντίον του διορισμού τον περασμένο μήνα του πρώην διοικητή των ανταρτών Ταλάτ Τζαφέρι ως υπουργού Άμυνας.

Εκατοντάδες διαδηλωτές αλβανικής καταγωγής στην πρωτεύουσα Σκόπια πυρπόλησαν ένα λεωφορείο και πολλά αυτοκίνητα και επιτέθηκαν σε καταστήματα. Αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους διαλύσουν, ανέφερε φωτογράφος του Ρόιτερς.

“Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Δώδεκα άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ οι άλλοι διέφυγαν”, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. “Η αστυνομία βρίσκεται επί τόπου και εργάζεται για να βρει τους υπόλοιπους που έλαβαν μέρος. Οι υλικές ζημιές είναι μεγάλες”.

Ο Τζαφέρι ήταν μέλος του στρατού των ανταρτών που πολέμησε για περισσότερα δικαιώματα και για μεγαλύτερη εκπροσώπηση της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ που αποτελεί το 25% των κατοίκων της.