Σκληρή κριτική Γρηγοράκου στην “παρεούλα” Παπακωνσταντίνου-Ραγκούση για τη λίστα Λαγκάρντ

Σκληρή κριτική σε συγκεκριμένα πρόσωπα της κυβέρνησης Παπανδρέου, που εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ και κινήθηκαν παρασκηνιακά εκείνη την περίοδο, άσκησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος.  Αποκάλεσε «παρεούλα» τους Παπακωντσαντίνου, Ραγκούση και άλλους και τους κατηγόρησε, ότι είχαν στα χέρια τους τη λίστα και δεν έκαναν τίποτα να για προχωρήσει η διερεύνησή της.

«Είναι γεγονός ότι υπήρχαν παραλείψεις. Και οι παραλείψεις είναι συγκεκριμένες και βαρύνουν συγκεκριμένα άτομα, συγκεκριμένη παρέα και συγκεκριμένη πολιτική. Δεν μπορεί να έρχεται αυτή η παρέα, γιατί τελικά έτσι διαχειρίστηκε τα πράγματα της χώρας, και να ζητάει και τα ρέστα από το Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ”, σχολίασε στον ΒΗΜΑ  FM ο κ. Γρηγοράκος, και συνέχισε:

“Μιλάω για την παρέα Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου και όλους αυτούς που είχαν τη λίστα στα χέρια τους και δεν έκαναν τίποτα. Εκτός αν ο καθένας έκανε του κεφαλιού του. Δηλαδή, δεν είχε ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο ή μια ολόκληρη κυβέρνηση, η οποία στηριζόταν σε συγκεκριμένα άτομα, της ηγετικής ομάδας του Γιώργου Παπανδρέου; Δεν ήξεραν για τη λίστα Λαγκάρντ; Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να μην το ήξερε. Αλίμονο κι αν δεν του το είχαν πει. Ένας πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο συντονιστής της κυβέρνησης και έχει και την ευθύνη της λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτά τα άτομα ήταν υπουργοί του Παπανδρέου, μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης”.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος άφησε αιχμές και κατά της παραμονής αυτών των βουλευτών στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «εγώ θα περίμενα οι ίδιοι, εφόσον είναι το όνομά τους, στη λίστα, να έχουν φύγει ήδη και να έχουν διαχωρίσει τη θέση τους. Πιστεύω ότι είναι πιο έντιμο ένας πολιτικός χώρος να μην πληρώνει τα λάθη τα δικά τους. Θα περίμενα από ένα έντιμο πολιτικό να κάνει την αυτοκριτική του. Κανείς δεν είναι σωστός, κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Έκανα λάθος, διαχωρίζω τη θέση μου ώσπου να αποδοθώ καθαρός στην κοινωνία και μετά να ζητήσω να ενταχθώ πάλι στον πολιτικό μου χώρο. Δεν είναι πιο έντιμο;”.

Λίγη ώρα αργότερα παρενέβη στον ίδιο ραδιοσταθμό ο Γιάννης Ραγκούσης χαρακτηρίζοντας “εμετική την  προσπάθεια συκοφάντησης” προς το πρόσωπό του δήλωσε.

“Πρόκειται για μια υπόθεση -και δεν μιλώ για τη λίστα Λαγκάρντ μόνο, αλλά και για τις δηλώσεις που έκανε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής- η οποία έχει ένα στοιχείο γελοιότητας, ένα στοιχείο φαιδρότητας και βεβαίως καταπιάνεται με δυο πάρα πολύ σοβαρά θέματα”, σχολίασε, και συνέχισε: “Το στοιχείο της γελοιότητας και της φαιδρότητας είναι όσα είπε εν γνώσει του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, στενότατος συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο κ. Γρηγοράκος, σχετικά με το ότι χρησιμοποίησε πληθυντικό ότι ξέραμε για τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτό είναι ψευδέστατο. Είναι μια χαμηλότατου επιπέδου εμετική προσπάθεια συκοφάντησης και δικής μου και όλων όσων περιλαμβάνει στον ανεμιστήρα του ο στενότατος συνεργάτης του κ. Βενιζέλου”.

Υποστηρίζει ακόμη, πως “η πρώτη φορά που και εγώ, αλλά, αν δεν κάνω λάθος, και η μεγάλη πλειοψηφία των μελών των Υπουργικών Συμβουλίων εκείνης της εποχής, μάθαμε για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ επίσημα ή ανεπίσημα ήταν όταν ο κ. Βενιζέλος δημοσίως παραδέχθηκε ότι έκρινε τον Αύγουστο του 2011, χωρίς να ενημερώσει κανέναν μας, ότι δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει σε καμία απολύτως περίπτωση. Ομολογία που εμένα με ανάγκασε εγώ να αποχωρήσω στις 3 Οκτωβρίου από το ΠΑΣΟΚ, επειδή εκείνη τη στιγμή έκρινα ότι δεν μπορούσα δημοσίως να ζητήσω την παραίτηση του, όπως κανονικά θα έπρεπε να είχα κάνει μετά την ομολογία του εκείνη”.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ακόμα ότι, αν ο αντιπρόεδρος της Βουλής επαναλάβει αντίστοιχες αναφορές στο πρόσωπό του, θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα “για να υπερασπιστώ και την τιμή και την υπόληψή μου”.