Σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας από Βρετανό Ευρωβουλευτή

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Αντριου Ντουφ, μιλώντας για λογαριασμό της Ομάδας των Φιλελευθέρων-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μία συζήτηση που γίνεται τώρα για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, στηλίτευσε έντονα τη δεσποτική στάση της Τουρκίας, που με το να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συμμετοχή της ως ισότιμο μέλος στην ΕΕ, παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο.

Συσχετίζοντας το θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ με το Κυπριακό, ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων υπογράμμισε ότι «υφίσταται και το θέμα της Κύπρου. Η ένταξή της ως πλήρους μέλους στην ΕΕ είναι μόνο μερική. Όταν αμφισβητείται το κοινοτικό κεκτημένο σε σχέση με το κράτος αυτό, και δεν αναγνωρίζεται από τον μεγαλύτερο και ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας εταίρο μας για τη διεύρυνση, την Τουρκία.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα μείζον θέμα, καθώς θα πρέπει να λάβει μία απόφαση: Είτε θα ακολουθήσει την πορεία και την οδό της ευρωπαϊκής πολυμορφικής και πλουραλιστικής δημοκρατίας και θα γίνει ένας κανονικός εταίρος του ΝΑΤΟ και ένας σοβαρός υποψήφιος για ένταξη στην ΕΕ, είτε θα επιλέξει αυθαίρετες και αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης ως μέσα ισλαμικής δημοκρατίας και μεσανατολικής πολιτικής δεσποτείας”.

Συνεχίζοντας, είπε “και νομίζω ότι αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο».

Δίνοντας, στη συνέχεια, ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της επίλυσης του ζητήματος της διχοτόμησης της Κύπρου, τόνισε ότι: «η υπέρβαση της διχοτόμησης της Κύπρου είναι σαφώς κάτι που υπερβαίνει τις δυνατότητες μόνο των ίδιων των Κυπρίων. Συνολικά, η ΕΕ και ο ΟΗΕ πρέπει να διασφαλίζουν ένα πλαίσιο, ώστε η σημερινή κατάσταση να μην συνεχίσει πλέον στο μέλλον και να πάψει να γίνεται ανεκτή».

Στη συζήτηση παρενέβη -με τη διαδικασία της “μπλέ” κάρτας- και ο επίσης Βρετανός ευρωβουλευτής της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Τσαρλς Τάνοκ, εκτιμώντας ότι το καλύτερο που μπορεί να γίνει προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, θα ήταν να επιτραπεί η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ήτοι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».
Ανταπαντώντας, ο κ. Ντουφ υποστήριξε ότι “το πιο θεαματικό που θα μπορούσε να κάνει η Τουρκία, θα ήταν να αποσύρει μέρος των δυνάμεων κατοχής από το Βορρά”.

Θεωρώ, όμως, συμπλήρωσε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η κατοχή στο μυαλό τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, κι αυτό απαιτεί εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιλυθεί και δυστυχώς πολύ χρόνο.

Στη συνέχεια ο Κύπριος ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου -με τη διαδικασία της “μπλε” κάρτας επίσης- ευχαρίστησε τους δύο Βρετανούς ευρωβουλευτές για τη συμβολή τους στην διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο θα ήταν εφικτό να πειστεί το Συμβούλιο να δραστηριοποιηθεί στο πλαίσιο επόμενης Συνόδου του για την Τουρκία.