Σκληρή απάντηση Προδρόμου στο ΑΚΕΛ

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ

Παρά το ότι το ΑΚΕΛ φαίνεται να αρέστεται να αναμασά καθημερινά τα ίδια σχετικά με την τύχη των ημικρατικών οργανισμών και άλλες πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης που δεσμεύει τη χώρα μας έναντι των δανειστών, σημερινή ανακοίνωσή του επιβάλλει κάποιες δικές μας τοποθετήσεις.

1. Το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να προσποιείται ότι αγνοεί πως το Μνημόνιο που η κυβέρνησή του έφερε στην Κύπρο επέβαλλε, σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος κριθεί υπερβολικό, να συμβάλει η ίδια η χώρα μας, με δικά της περιουσιακά στοιχεία, στη μείωσή του.

2. Η πηγή της όλης συζήτησης για τους ημικρατικούς είναι η ιλιγγιώδης αύξηση του δημόσιου χρέους από € 8,4 δις το 2008 σε € 18,8 δις το 2013. Η πενταετής διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ, εκτός από όλες τις άλλες ζημιές, επέφερε πρόσθετο χρέος € 10,4 δις! Κατά σύμπτωση, πρόκειται για το ίδιο περίπου ποσό που δανείζεται σήμερα η Κύπρος από τους εταίρους για να επιβιώσει…

3. Αντί να κατηγορούν διαρκώς τις τράπεζες, στην κακοδαιμονία των οποίων συνέβαλαν τα μέγιστα και οι δικές τους πολιτικές και επιλογές, είναι καιρός να παραδεχτούν ότι τουλάχιστον εξίσου μεγάλη ζημιά έκαναν στη χώρα οι πολιτικές τους. Στη διάρκεια της πενταετούς διακυβέρνησης ΑΚΕΛ η Κύπρος συσσώρευσε μεγαλύτερο χρέος από ότι σε όλη την προηγούμενη ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας! Το πρόσθετο χρεός είναι περίπου ισόποσο με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

4. Λογοπαίγνια του τύπου “Καλωσορίζουμε την αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση η οποία τώρα αποφάσισε να στηρίξει την πάγια θέση του Συναγερμού” ακούγονται σαν άνοστη φάρσα την ώρα που τόσο η Κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων όσο και ολόκληρος ο κυπριακός λαός αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια για να ξεφύγουμε από την καταστροφή που έχουν προκαλέσει.

5. Είναι ακόμα άξιον απορίας πώς διανοούνται να φοβερίζουν την κοινή γνώμη λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις και η αποκρατικοποίηση που επιβάλλεται να γίνουν στους ημικρατικούς οργανισμούς θα έχουν δήθεν σαν συνέπεια “οι καταναλωτές να πληρώνουν πολύ ακριβότερα τις υπηρεσίες”. Ξεχνούν ότι μέχρι σήμερα οι καταναλωτές σε αυτή τη χώρα πλήρωναν το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη;

6. Προξενεί ακόμα κατάπληξη το ότι διαμαρτύρονται για το ύψος των επιτοκίων σήμερα. Σε όλη τη διάρκεια της πενταετούς διακυβέρνησης Χριστόφια-ΑΚΕΛ τα επιτόκια παρέμειναν στα ύψη, ενώ είναι τώρα που για πρώτη φορά εδώ και χρόνια γίνονται προσπάθειες για τη μείωσή τους.

7. Το ΑΚΕΛ ξεχνά ότι στο παρελθόν είχε για χρόνια υπερασπιστεί με πείσμα την αποικιακή νομοθεσία που όριζε τα επιτόκια σε ονομαστικό ύψος 9% (στην πράξη 10% και 15%). Πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. το ΑΚΕΛ κινδυνολογούσε και πάλι ότι τα επιτόκια “θα εκτοξεύονταν στα ύψη”. Διαψεύστηκε ιστορικά.

8. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή πλεύσεως στην πολιτική της Κυβέρνησης. Εκείνο που έχει αλλάξει και δραματικά επηρεάζει τη χώρα μας, είναι οι υποχρεώσεις του Μνημονίου τις οποίες έχουν φέρει οι πολιτικές του ΑΚΕΛ.

9. Η Κυβέρνηση οφείλει, πάνω απ’όλα, να συνεχίσει να αναταποκρίνεται με επιτυχία στις δεσμεύσεις που έχουμε υποχρεωθεί να αναλάβουμε έναντι των δανειστών μας. Διότι αυτός είναι και ο δρόμος για να βγει η χώρα έξω από την κατάσταση Μνημονίου και να σχεδιάσουμε ξανά μιαν ευημερούσα οικονομία. Σε αυτές τις υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνονται και οι αλλαγές στους ημικρατικούς.

10. Όσον αφορά τη ριζική μεταρρύθμιση των ημικρατικών οργανισμών, πέραν του ότι επιβάλλεται εδώ και καιρό από τη συμφωνία που έχουμε κάνει με τους δανειστές μας, ήταν ούτως ή άλλως επιβεβλημένη. Είναι με αυτό τον τρόπο που θα προστατεύσουμε πραγματικά το δημόσιο συμφέρον. Διαφορετικά θα έχουν και οι ημικρατικοί τη μοίρα που επιφύλαξαν στην Κύπρο οι πολιτικές κρατισμού που επαγγέλλεται ακόμα το ΑΚΕΛ.

11. Επιφυλασσόμενοι για τις εισηγήσεις και τις επιλογές που θα προκύψουν από την υπεύθυνη και τεκμηριωμένη τεχνοκρατική μελέτη, υπογραμμίζουμε ότι είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως η αποκρατικοποίηση δεν θα είναι κάποια πράξη αγοραπωλησίας, αλλά πρωτίστως θα είναι μεθόδευση αποτελεσματικότερης οικονομικής διακυβέρνησης αυτών των οργανισμών-εταιρειών κρατικού συμφέροντος, καθώς και καλύτερης εξυπηρέτησης της κοινωνίας ολόκληρης.

12. Για τη χρόνια κακή διαχείριση των ημικρατικών οργανισμών υπάρχουν σχεδόν καθολικές πολιτικές ευθύνες. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι έτοιμος να αναλάβει τις δικές του και να συμβάλει σε μια ριζική αλλαγή των πραγμάτων.

13. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουμε στην προσπάθεια της χώρας μας και της Κυβέρνησης με εποικοδομητικές απόψεις και εισηγήσεις. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι έτοιμος να το πράξει και να μπει σε διάλογο.

14. Αν όμως επιλογή κάποιων είναι να συνεχίσουν να αφορίζουν και να… πετάνε πέτρες στο ίδιο το σπίτι που μέχρι χτες κατοικούσαν και το εγκατέλειψαν ημιερημωμένο, είναι επιλογή τους για την οποία κρίνονται.