Σκληρά αντίποινα για τον ένα νεκρό ετοιμάζει το Ισραήλ

Ένας ισραηλινός πολίτης – ο πρώτος από την έναρξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή- σκοτώθηκε από θραύσμα οβίδας, η οποία εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη. Η οβίδα έπληξε την περιοχή Ερέζ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Το θύμα ήταν 38 ετών και είχε πάει στη μεθοριακή διάβαση του Ερέζ για να μοιράσει τρόφιμα στους Ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί.

Η εξέλιξη αυτή, όπως και το γεγονός ότι η Χαμάς συνέχισε την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ -το οποίο απάντησε με νέες αεροπορικές επιδρομές- αποτελεί την ταφόπλακα στην προσπάθεια της Αιγύπτου να συμφωνηθεί εκεχειρία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η χώρα θα εντείνει την επιχείρησή του κατά της Χαμάς.

«Θα ήταν προτιμότερο να λυνόταν το θέμα μέσω της διπλωματίας και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε όταν αποδεχτήκαμε την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός, αλλά η Χαμάς δε μας άφησε άλλη επιλογή από το να εντείνουμε την επιχείρηση εναντίον της» ανέφερε ο Νετανιάχου σε μήνυμά του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Το Ισραήλ «θα χτυπήσει σκληρά» τη Χαμάς, είπε ο Νετανιάχου και τόνισε: «Η Χαμάς αποφάσισε να συνεχίσει τη μάχη και θα πληρώσει το τίμημα για την απόφαση».

Ο Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει με κλιμάκωση των επιδρομών, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 194 ανθρώπους.

Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν το βράδυ της Τρίτης σε αρκετές περιοχές του Ισραήλ, ανάμεσά τους στην περιοχή του Άσκελον, στο Άσντον, στους λόφους της Ιερουσαλήμ και σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Την Τρίτη, ο Νετανιάχου καρατόμησε τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Ντάνι Ντανόν, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της πρωτοβουλίας για κατάπαυση του πυρός και είχε ασκήσει ανοιχτά κριτική στον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Στην πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία, η Χαμάς απάντησε αρχικά αρνητικά, ωστόσο, στη συνέχεια ο ηγέτης της Χαμάς ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Χαμάς για τη συνέχιση των εχθροπραξιών, λέγοντας: «Οι ηγέτες του Ισραήλ έχουν φυσικά το δικαίωμα να αναλαμβάνουν τη δράση που είναι απαραίτητη για να κρατήσουν τους πολίτες τους ασφαλείς».

Κατηγόρησε τη Χαμάς ότι αντί να κάνει αποδεκτή την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία, συνέχισε τη ρίψη ρουκετών και την κάλεσε να σταματήσει και να «επαναφέρει ηρεμία στην περιοχή».

Εν τω μεταξύ, να φύγουν από περιοχές στη Γάζα που κοντά στη διαχωριστική γραμμή με τα ισραηλινά εδάφη προειδοποίησε το Ισραήλ τους κατοίκους δύο κοινοτήτων ενώ οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, όπως και οι ρουκέτες της Χαμάς. Επλήγησαν σπίτια ανώτατων στελεχών της Χαμάς. Στο Κάιρο ο παλαιστίνιος πρόεδρος για διαβουλεύσεις επί της αιγυπτιακής πρότασης.