ΣΚΑΝΔΑΛΟ! €18 δισ. πρόστιμο στην Volkswagen για ΨΕΥΤΙΚΕΣ μετρήσεις ρύπων!

O διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Martin Winterkorn, ο οποίος βγήκε νικητής από την “πάλη” του ενάντια στον πρώην μέντορά του και διευθυντή Ferdinand Piech, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη νέα του μάχη. Αυτή τη φορά όμως, ο νέος του αντίπαλος είναι πολύ μεγαλύτερος: Ο μέσος Αμερικανός κατανατωτής.

Δύο μέρες μετά την κατηγορία της εταιρίας από τις αμερικανικές αρχές για την εγκατάσταση μισών εκατομμυρίων Volkswagen kai Audi αυτοκινήτων με συστήματα μετρίασης των ρύπων μόνο κατά τη διάρκεια επίσημων τεστ, ο Winterkorn απολογήθηκε δημόσια για το παράπτωμα αυτό. Η εταιρία “θα κάνει τα πάντα για να αντιστρέψει τη ζημιά που έκανε”, ενώ ο ίδιος προσέθεσε πως “αυτό το ζήτημα είναι προσωπική μου προτεραιότητα”.

Η αποκάλυψη της συνειδητής απάτης, η οποία μπορεί να επιφέρει μέχρι και 18 δισ. σε πρόστιμα και κατηγορίες για εγκληματικές ενέργειες ενάντια των αξιωματούχων της εταιρείας, διέρρευσε λίγες μέρες πριν τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου για την ανανέωση της θητείας του Winterkorn μέχρι και το 2018. Με τους ερευνητές να προσπαθούν να βρουν τα νήματα της συνενοχής στην εταιρία, ο διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της δικής του προστασίας και αυτής της εταιρίας του στην αμερικανική αγορά, όπου η Volkswagen, αν και είναι η μεγαλύτερη εταιρία αυτοκινήτων στον κόσμο, δεν έχει καταφέρει να εισέλθει εδώ και χρόνια.

Ο Ferdinand Dudenhoeffer, διευθυντής του Κέντρου Αυτοκινητιστικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιου Duisburg – Essen ανέφερε πως ο “Winterkorn είτε το ήξερε, είτε δεν γνώριζε τί ακριβώς έκανε το τμήμα αυτό. Για κάθε πολικό ανά τον πλανήτη, ένα τέτοιο σκάνδαλο θα ήταν η βάση για παραίτηση.

Η προσπάθεια της VW προς αντιμετώπιση των Ford, GM και Toyota στην αμερικανική αγορά, ήταν και ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο πρώτη πρόεδρος Piech όταν απέτυχε να απομακρύνει τον Winterkorn. Τα καθαρά, οχήματα diesel τα οποία υποτίθεται πως θα ήταν το εισιτήριο της επιτυχίας για την VW, ενώ η μάρκα είχε μεγαλόπνοα πλάνα για να καταλάβει, επιτέλους, την δύσκολη αγορά της Βόρειας Αμερικής. Ξόδεψε 1 δισ. σε εργοστάσιο στο Τennessee το 2011, ενώ ανέφερε πως θα επενδύσει επιπλέον 7 δισ. στη Βόρεια Αμερική μέχρι το 2018.

Οι αμερικανοί ελεγκτές μάλλον δεν θα “μασήσουν” την πιθανότητα κατηγορίας μόνο των… “μερικών απατεώνων τεχνικών”. Το καλύτερο σενάριο είναι ένα πρόστιμο δισεκατομμυρίων δολαρίων, πτώση της μετοχής της εταιρίας και μία δημιουργία της ιδέας πως η VW είναι παρίας στην αμερικανική κοινή γνώμη και αγορά.

Η συνάντηση του Δ.Σ. Έγινε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Το εικοσαμελές γκρουπ, αν και δεν “πρόλαβε” την κατάσταση, τα κεντρικά γραφεία της VW στο Wolfsburg της Γερμανίας σίγουρα θα… ζητήσουν τα ρέστα από τον Winterkorn και αναφορά για όλα όσα ήξερε για την απάτη.

Η εταιρία ανέφερε πως συνεργάζεται με τους ερευνητές της απάτης, ενώ διέταξε και εξωτερική έρευνα.

Αυτή την στιγμή η εταιρία αντιμετωπίζει δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Η Volkswagen κατηγορείται για εξαπάτησε πελατών, σε καταγγελία από την δικηγοριή εταιρία Hagens Berman Sobol Shapilo η οποία κατέθεσε μήνυση, προσπαθώντας να εδραιώσει τη μαζικότητά της μέσω ενός ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο.

Πολλοί, πάντως, μιλάνε για “Αχαρτογράφητη περιοχή” όσον αφορούν τα σκάνδαλα, ενώ περιμένουν περαιτέρω εξελίξεις.