Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: Εκ πρώτης όψεως υπάρχει υπόθεση εναντίον των 5 κατηγορουμένων

Οι 5 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο ΣΑΠΑ παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στην Πάφο.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο η Κατηγορούσα Αρχή απήντησε μέσω γραπτής αγόρευσης στη θέση των συνηγόρων υπεράσπισης ότι δεν υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων 2, 3 και 5 Φειδία Σαρίκα, Ευστάθιου Ευσταθίου και Γιώργου Σιαηλή.

Στη σημερινή δικάσιμο η Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείται από τους Ανώτερο Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και το Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, υποστήριξε ότι δεν ευσταθούν αυτά που ισχυρίστηκαν στην αγόρευσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης και ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον όλων των κατηγορουμένων και πως το δικαστήριο θα πρέπει να τους καλέσει σε απολογία. Κοινός σκοπός τους είπε, ο κ. Κέκκος ήταν η εξασφάλιση μίζας.

Ο κ. Κέκκος είπε ότι η προσέγγιση του 3ου κατηγορούμενου Ευστάθιου Ευσταθίου είναι λανθασμένη, δηλώνοντας πως η θέση του 3ου κατηγορούμενου είναι ότι δεν θα πρέπει να κληθεί σε απολογία για τους δύο ισχυριζόμενους χρηματισμούς για το λόγο ότι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, δεν υπάρχει ικανή μαρτυρία τουλάχιστον για τον ένα εκ των δύο χρηματισμών αλλά δεν γνωρίζουμε ποιο από τους δύο.

Η συλλογιστική αυτή, σύμφωνα με τον 3ο κατηγορούμενο, στηρίζεται, όπως είπε, στην αρχή δικαίου ότι σε περίπτωση που οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν μια κατηγορία για την οποία υπάρχει μαρτυρία ότι ο ένας εκ των δύο έχει διαπράξει το αδίκημα αλλά δεν μπορεί να καθοριστεί ποιος το έχει διαπράξει, τότε θα πρέπει το δικαστήριο να αθωώσει και τους δύο από την κατηγορία.

Η Κατηγορούσα Αρχή είπε πως εν πρώτοις ο κανόνας δεν εφαρμόζεται όταν οι κατηγορούμενοι ενεργούν στο πλαίσιο προώθησης κοινού παράνομου σκοπού που προβλέπει το άρθρο 21 του Ποινικού Κώδικα.

Ο κ. Κέκκος είπε ότι το βασικότερο όμως λάθος είναι η προσπάθεια εφαρμογής του κανόνα αυτού στην περίπτωση μας, με την υπαγωγή των γεγονότων της υπόθεσης στον εν λόγω κανόνα δικαίου.

Στην περίπτωση μας, συνέχισε, τα γεγονότα δεν μπορούν να υπαχθούν κάτω από τον κανόνα που επικαλέστηκε ο 3ος κατηγορούμενος, προσθέτοντας πως ο κανόνας αυτός τυγχάνει εφαρμογής όταν οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί ποιος εκ των δύο το έχει διαπράξει σε περίπτωση που δεν ενεργούν από κοινού. Είπε ακόμη πως ο παραλληλισμός που επιχειρεί ο 3ος κατηγορούμενος στερείται ερείσματος.

Ο κ. Κέκκος είπε πως προκύπτει μαρτυρία ότι οι Βέργας, Μαλληκίδης και οι κατηγορούμενοι Μιχαηλίδης και Ευσταθίου ενήργησαν από κοινού στην προώθηση παράνομου κοινού σκοπού που δεν ήταν άλλος από την εξασφάλιση μίζας.

Σε σχέση με τον 5ο κατηγορούμενο η Κατηγορούσα Αρχή είπε ότι ο δικηγόρος του, μέσω της αγόρευσής του, συμπεριφέρεται με αντιδεοντολογικό τρόπο έναντι του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής και ανακριτών, χρησιμοποιώντας ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς όπως «ο Βέργας ρωτούσε κάποια πράγματα. Δεν μπορούσε ο απλός δάσκαλος ο κ. Γιαννάκης να τα απαντήσει και κατέφευγαν στον εξειδικευμένο δάσκαλο τον specialist τον κ. Κέκκο».

Είπε ακόμη πως ο Βέργας ενόψει της απαίτησης του 5ου κατηγορούμενου επικοινώνησε με τον Δρακόπουλο και του είπε ότι ο 5ος κατηγορούμενος θα πήγαινε στην Αθήνα για να συναντηθεί μαζί του για να του δώσει χρήματα, όπως είχαν συμφωνήσει. Ο 5ος κατηγορούμενος Γιώργος Σιαηλής, συνέχισε, πήγε στην Αθήνα για να πάρει μίζα από τον Δρακόπουλο δύο φορές, προσθέτοντας πως την πρώτη φορά ο φάκελλος είχε 15.000 ευρώ και τη δεύτερη 40.000 ευρώ.

Αν και η μαρτυρία, είπε ο κ. Κέκκος, θα εξεταστεί στο τέλος, εντούτοις σημασία δεν έχει τόσο το ύψος του ποσού που πήρε, αλλά τελικά αν χρηματίστηκε ο 5ος κατηγορούμενος.

Όσον αφορά τον 2ο κατηγορούμενο Φειδία Σαρίκα, ο κ. Κέκκος διατύπωσε τη θέση ότι δεν προκύπτει καμία παράβαση συνταγματικού δικαιώματος. Υπάρχει, πρόσθεσε, ενώπιον του δικαστηρίου μαρτυρία μέσω Μαλληκίδη ότι κατά το έτος 2000 συμφωνήθηκε μεταξύ Μαλληκίδη, Σαρίκα και τρίτου θανόντος προσώπου, ότι θα χρηματίζοντο από μια γερμανική εταιρεία μέσω του Μπάφα αν σε αυτή την εταιρεία κατακυρώνετο η προσφορά της Α` φάσης του αποχετευτικού.

Ο κ. Κέκκος είπε στην αγόρευσή του ότι ο Μαλληκίδης είπε στον Σαρίκα ¨μετά που φύγαμε από την τράπεζα ρώτησε τον Σαρίκα τι θα κάνουμε με τις 20.000 που πήραμε, αφού στην Κύπρο είχαμε λίρες και με συμβούλεψε να ανοίξω ένα λογαριασμό σε τράπεζα στην Αθήνα και ότι το ίδιο θα έκανε και αυτός”.

Αυτό, συνέχισε, συνιστά ουσιαστικά ομολογία του Φ. Σαρίκα ότι πήρε και αυτός μίζα του από τον Μπάφα, ιδιαίτερα, όπως είπε, αν κάποιος δει στο σύνολο τους τα όσα αναφέρει ο Μαλληκίδης τα οποία θα αξιολογηθούν στο τέλος της δίκης από το δικαστήριο και όχι στο στάδιο αυτό, όπως είναι η εισήγηση της υπεράσπισης.

Επίσης, είπε στην αγόρευσή του ο κ. Κέκκος, ο Μαλληκίδης αναφέρει ότι ο ίδιος με τον Φ. Σαρίκα και τον θανόντα μετέβησαν για τον ίδιο ακριβώς σκοπό ξανά στην Αθήνα σε συνεννόηση με τον Μπάφα όπου τον συνάντησαν έξω από το ξενοδοχείο όπου έλαβε ο καθένας ποσό 20.000 ευρώ.

Είπε ακόμη πως με βάση τα πιο πάνω η Κατηγορούσα Αρχή θεωρεί ότι οι κατηγορούμενοι Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου και Γιώργος Σιαηλής θα πρέπει να κληθούν σε απολογία για την τέλεση των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν.

Επεσήμανε ωστόσο πως σε απολογία θα πρέπει να κληθούν και οι κατηγορούμενοι 1 και 4 Γιώργος Μιχαηλίδης και Βάσος Βασιλείου, οι οποίοι δεν έθεσαν θέμα για μη απόδειξη εκ πρώτης όψεως υπόθεση.

Ακολούθως μετά την αγόρευση και των εκπροσώπων της Κατηγορούσας Αρχής, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι αναμένεται εκτός απροόπτου να ανακοινώσει την απόφασή του για το αν προκύπτει εκ πρώτης όψεως υπόθεση για τους 5 κατηγορούμενους στη 13:00.

Υπενθυμίζουμε ότι οι 5 κατηγορούμενοι Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου, Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει κατ` αρχήν ένοχους τους κατηγορούμενους η υπόθεση θα συνεχιστεί με την κλήτευση μαρτύρων υπεράσπισης από πλευράς των κατηγορουμένων.