Σημειώνουμε τη βαρυσήμαντη για την υπόθεση της Κύπρου απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δήλωση της κα. Ελένης Θεοχάρους εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού σχετικά με απόφαση του ΕΔΑΔ.

.
Η απόφαση αυτή πέραν από το συγκεκριμένο περιεχόμενό της και τη μεγάλη αποζημίωση, είναι πολύ σημαντική για τη διεκδίκηση των δικαίων του κυπριακού λαού εξαιτίας του σκεπτικού στο οποίο εδράζεται.

Το Δικαστήριο βρήκε την Τουρκία ένοχη για μια σειρά παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι οποίες πηγάζουν από:

– τη στρατιωτική επέμβαση που έκανε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 1974 στην Κύπρο,

– τη συνεχιζόμενη διαίρεση του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και

– τις δραστηριότητες της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου.

Η δικαίωση πολυετών προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδεικνύει τη σημασία που έχει μια σοβαρή και τεκμηριωμένη διεκδίκηση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών. Δείχνει ακόμα πόσο μπορεί να έχουν και πρακτικές συνέπειες οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες στις οποίες ο Δημοκρατικός Συναγερμός προσανατολίζει σταθερά τη δράση του.

Μια τέτοια ιστορική απόφαση δεν τερματίζει, βέβαια, την τουρκική κατοχή και τη διχοτόμηση της πατρίδας μας, αλλά μας δίνει ακαταμάχητα νομικά και πολιτικά όπλα για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτή η απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνει ακόμα ότι η προσπάθειά μας για να επιτύχουμε την ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Δίνει επιπρόσθετα ένα δείγμα για το τι μπορεί να πετύχουμε αν, μένοντας προσηλωμένοι στην Ευρώπη και συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα επίπεδα, επιδιώκουμε αταλάντευτα την ουσιαστική επιρροή των ευρωπαϊκών αρχών, κανόνων και αξιών και στο περιεχόμενο μιας πολιτικής συμφωνίας για λύση.