Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για το επόμενο 12μηνο

Απαισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές στη χώρα τους επόμενους 12 μήνες παραμένουν οι Έλληνες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, αν και εμφανίζονται πιο θετικοί σε σχέση με την προηγούμενη κοινοτική δημοσκόπηση.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15-24 Μαρτίου, το 56% των Ελλήνων πολιτών (-7% σε σχέση με το Ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου) πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα είναι χειρότερη του επόμενους 12 μήνες, ενώ το 16% (+3% σε σχέση με το Νοέμβριο) θεωρεί πως η κατάσταση θα είναι καλύτερη.

Στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 25% (-5% σε σχέση με το Νοέμβριο) όσον αφορά στις αρνητικές προσδοκίες και 24% (+3% σε σχέση με το Νοέμβριο) όσον αφορά στις θετικές προσδοκίες.

Εξάλλου, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 97% των Ελλήνων και το 65% των πολιτών στην Ε.Ε. θεωρούν ότι η κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους είναι κακή.

Επίσης, το 60% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τους επόμενους 12 μήνες η κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα θα επιδεινωθεί – έναντι 29% στην Ε.Ε. – και το 14% ότι θα βελτιωθεί – έναντι 23% στην Ε.Ε.

Παράλληλα, το 24% των Ελλήνων εκτιμούν ότι η προσωπική τους κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση θα επιδεινωθεί το επόμενο 12μηνο – έναντι αντίστοιχου ποσοστού 9% στην Ε.Ε. – και το 14% πως θα βελτιωθεί – έναντι 19% στην Ε.Ε.

Ακόμη για το 65% των Ελλήνων (49% στην Ε.Ε.) η ανεργία είναι το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και ακολουθούν η οικονομική κατάσταση (47% των Ελλήνων και 29% στην Ε.Ε.) και οι υψηλοί φόροι (21% στους Έλληνες και 12% στους «28»).

Σε προσωπικό επίπεδο οι υψηλοί φόροι είναι το μείζον θέμα για το 35% των Ελλήνων (17% στην Ε.Ε.) και ακολουθούν η ανεργία για το 28% των συμπολιτών μας (21% στην Ε.Ε.), η κατάσταση του νοικοκυριού τους για το 29% των Ελλήνων (16% στην Ε.Ε.) και η αύξηση των τιμών για το 23% των Ελλήνων (38% στην Ε.Ε.).