Σημαντικός ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λέει ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ

Ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί είναι πολύ σημαντικός, δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, υπεύθυνος για ειρηνευτικές επιχειρήσεις Herve Ladsous, ο οποίος συναντήθηκε νωρίς το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του αξιωματούχου των ΗΕ στο νησί, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2011.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ladsous χαρακτήρισε προνόμιο το γεγονός ότι του δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε στο ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λέγοντας ότι είναι παρούσα στο νησί εδώ και δεκαετίες.

« Πιστεύω ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πετυχαίνει πολλά και σε ό, τι αφορά τη νεκρή ζώνη και τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλει προσπάθειες και σε θέματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και έχει εργαστεί στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι δύο κοινότητες», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο ρόλος αυτός και οι δραστηριότητές της είναι σαφώς μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας που αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Ladsous ανέφερε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Αlexander Downer, μαζί με την Ειδική Αντιπρόσωπο του κ. Μπαν Lisa Buttenheim, εργάζεται για την πολιτική διευθέτηση, σημειώνοντας ότι για την επίτευξη της σωστής λύσης στο Κυπριακό, η συνεργασία είναι αναγκαία.

Σε ερώτηση αν η σημερινή του επίσκεψη είχε κάποιο ιδιαίτερο σκοπό, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε ότι είναι καλύτερο να έχει κάποιος ιδία άποψη με επιτόπια επίσκεψη, παρά να διαβάζει κανείς εκθέσεις, όσο καλές και αν είναι.

Σε παρατήρηση εξάλλου για τις συζητήσεις που έγιναν στο παρελθόν για ενδεχόμενο μείωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Ladsous ανέφερε ότι η Δύναμη έχει ένα σημαντικό σκοπό και μια σημαντική αποστολή και ανταποκρίνεται σε αυτήν με αποφασιστικότητα και φαντασία, έχοντας και την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας.