Σημαντική μείωση παρουσίασε η απόδοση του κυπριακού 10ετούς ομολόγου

Η απόδοση του κυπριακού 10ετούς ομολόγου στις δευτερογενείς αγορές, παρουσίασε χθες σηματική μείωση, ελέω της ανακοίνωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Η απόδοση του κυπριακού 10ετούς ομολόγου (λήξης 2020) υποχώρησε χθες κατά 26 μονάδες βάσης, στο 4,63% από 4,89 που ήταν την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου βρισκόταν στο 5,01%. Παράλληλα, η απόδοση του 5ετους ομολόγου (λήξης 2019) υποχώρησε κατά 34 μονάδες βάσης στο 4,55% από 4,89 που βρισκόταν την Τετάρτη.

Η μείωση αποδίδεται στην προσδοκία των αγορών ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί σύντομα από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Το πρόγραμμα, που προνοεί αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά με ρυθμό €60 δις μηνιαίως, θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα με ενδεικτικό καταληκτικό χρονοδιάγραμμα τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Ωστόσο, η Κύπρος εξαιρείται από το πρόγραμμα, καθώς το μνημόνιο βρίσκεται σε εκκρεμότητα λόγω του θέματος των εκποιήσεων. Σήμερα οδηγείται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το πέμπτο και τελευταίο νομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, με την Κυβέρνηση να εκτιμά ότι η 5η αξιολόγηση, που εκκρεμεί λόγω της αναστολής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Απριλίου.

«Οι αγορές περιμένουν θετική κατάληξη για το νόμο των εκποιήσεων, να εγκριθεί από τη Βουλή και σιγά σιγά να ανοίξει ο δρόμος για μείωση των αποδόσεων», δήλωσε  ο Θεόδωρος Αλέπης, Διευθυντής επενδυτικής και ενεργειακής στρατηγικής στην Τράπεζα Κύπρου, προσθέτοντας πως με την άρση της εκκρεμότητας του μνημονίου, εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση, αυτόματα ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή της Κύπρου στο QE.

Όπως εξήγησε, οι συνολικές αγορές κυπριακών ομολόγων για την περίοδο του προγράμματος εκτιμώνται γύρω στα €500 με €600 εκατ. κάτι που σημαίνει αγορές ύψους €30 – 40 εκατ. το μήνα περίπου.

«Δεν είναι μεγάλες ο ποσότητες, αλλά η ζήτηση που θα προκύψει θα μειώσει τις αποδόσεις και ως εκ τούτου θα ανοίξει ο δρόμος για έξοδο της Κύπρου στις αγορές και αυτό είναι που όλοι αναμένουν», πρόσθεσε.

Ο  κ. Αλέπης εκτίμησε πως με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι καθόλου υπερβολικό η απόδοση του 10ετούς να υποχωρήσει κάτω από το 4,5%, αλλά πρόσθεσε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στις αγορές, όπως ενδεχόμενες εξελίξεις σε σχέση με τη Ρωσία ή την Ελλάδα.