Σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Κύπρο

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στις οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκε τον Οκτώβριο στην Κύπρο για έκτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιοποίησε σήμερα η Κομισιόν.

Βελτίωση του δείκτη καταγράφηκε στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, ενώ επιδείνωση σημειώθηκε στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, που περιλαμβάνει τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για τη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, καθώς και των καταναλωτών, ανήλθε τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη στις 97,8 μονάδες από 96,9 μονάδες το Σεπτέμβριο. Στο σύνολο της ΕΕ ο δείκτης αυξήθηκε στις 101,8 μονάδες από 100,7 μονάδες.

Στην Κύπρο ο δείκτης από τις 82,6 μονάδες που ήταν το Σεπτέμβριο, αυξήθηκε στις 83,3 μονάδες, ενώ το χαμηλότερο σημείο του καταγράφηκε τον Απρίλιο, δηλαδή τον επόμενο μήνα από την είσοδο της Κύπρου σε πρόγραμμα προσαρμογής (μνημόνιο) και ήταν 64,4 μονάδες. Έκτοτε ο δείκτης βελτιώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο 12 μηνών.

Στην Ελλάδα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, μετά την αύξηση του Σεπτεμβρίου, εισήλθε σε πτωτική τροχιά τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα να μειωθεί από τις 93,1 μονάδες (Σεπτέμβριο) στις 91,2 μονάδες.

Αναφορικά με τους επιμέρους δείκτες στην Κύπρο, καταγράφηκε βελτίωση στις υπηρεσίες (+3,6 μονάδες), στο λιανικό εμπόριο (+6,3 μονάδες), στις κατασκευές (+4,4 μονάδες) και στους καταναλωτές (+0,1 μονάδες), ενώ επιδεινώθηκε ο δείκτης της βιομηχανίας (-1,7 μονάδες).