Σημάδια του καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοούμε

Σημάδια του καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοούμε

Πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο. Από αυτούς τους θανάτους, οι μισοί είναι πρόωροι, καθώς καταγράφονται σε νέους ανθρώπους, ηλικίας 30-69 ετών.

Άλλοτε από φόβο και άλλοτε από αμέλεια, αρκετοί ασθενείς καθυστερούν σημαντικά την επίσκεψη στο γιατρό. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Ο καρκίνος είναι από τις πλέον «σιωπηλές» ασθένειες και για το λόγο αυτό τον ανακαλύπτουν σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς, φαίνεται να είχαν κάποιες ενδείξεις, αλλά να μην έδωσαν σημασία έγκαιρα έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν το …κακό στη ριζα του. Γνωρίζοντας τα συμπτώματα είναι πιο εύκολο να αντιδράσει κανείς με μια σειρά θεραπειών και εξετάσεων.

Ακόμη κι αν αισθάνεστε έντονη κόπωση και αδυναμία που δεν υποχωρεί μην φορτωθείτε με βιταμίνες.Πρόκειται για σύμπτωμα πολλών διαφορετικών μορφών καρκίνου, το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί σε συνδυασμό και με άλλες ενδείξεις.

Από ανυποψίαστες μεταβολές στα χαρακτηριστικά του προσώπου μέχρι πληγές που δεν επουλώνονται και αλλαγές στα νύχια, είναι ο τρόπος που το σώμα εκδηλώνει αρχικά την ασθένεια.

Ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα συχνά παρουσιάζουν πρήξιμο ή ερυθρότητα στο πρόσωπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μικροί όγκοι του πνεύμονα μπλοκάρουν συνήθως τα αιμοφόρα αγγεία στο στήθος, παρεμποδίζοντας τη σωστή ροή του αίματος. Παράλληλα να σας προβληματίσουν κρεατοελιές που αλλάζουν, μικρά κηρώδη εξογκώματα ή ξηρά φολιδωτά σημάδια είναι συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν μελάνωμα ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Αλλαγές στα νύχια μπορεί να αποτελούν ενδείξεις. Καφέ και μαύρες ραβδώσεις ή ακόμη και ένα μικρό σημάδι κάτω από τα νύχια αποτελούν ενδείξεις καρκίνου του δέρματος.

Μερικά ακόμη «ένοχα» συμπτώματα που πρέπει να σας δραστηριοποιήσουν είναι :

Για τον καρκίνο στον Πνεύμονα:

Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι από τα πρώτα σημάδια στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Συμπτώματα, λοιπόν, όπως ο συριγμός και η δυσκολία στην αναπνοή, που δεν υποχωρούν, συχνά παρερμηνεύονται ως άσθμα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη της σωστής αγωγής.Βήχας που δεν υποχωρεί και πόνοι στο στήθος πρέπει να σας προβληματίσουν. Πολλοί τύποι καρκίνου μεταξύ των οποίων η λευχαιμία και ο καρκίνος του πνεύμονα, εκδηλώνονται με συμπτώματα που περιλαμβάνουν έντονο βήχα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί ένας τρόπος να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για καρκίνο είναι ότι το πρόβλημα εξαφανίζεται και επανέρχεται, ακολουθώντας έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο. Επίσης, πολλοί ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα αναφέρουν πόνο στο στήθος που επεκτείνεται επάνω στο ώμο ή κάτω από το χέρι.

Για Λευχαιμία:

Συχνές λοιμώξεις και πυρετοί είναι μια ένδειξη. Ίσως πρόκειται για λευχαιμία, μία μορφή καρκίνου των κυττάρων του αίματος, που ξεκινά από το μυελό των οστών. Στην κατάσταση αυτή, η λευχαιμία κάνει το μυελό να παράγει μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία παραγκωνίζουν τα υγιή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Ασθενείς που διαγιγνώσκεται ότι πάσχουν από λευχαιμία, διαμαρτύρονται για πυρετό, γενικευμένο πόνο και συμπτώματα γρίπης, που δεν υποχωρούν για μεγάλο διάστημα.

Για καρκίνο του οισοφάγου:

Δυσκολία στην κατάποση. Συνήθως το σύμπτωμα αυτό συνδέεται με καρκίνο του οισοφάγου ή του λαιμού, είναι δυνατόν όμως να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα για καρκίνο του πνεύμονα.

Εξογκώματα σε διάφορα σημεία του σώματος και διόγκωση των λεμφαδένων

Η διόγκωση των λεμφαδένων υποδηλώνει αλλαγές στο λεμφικό σύστημα, που ίσως μαρτυρά καρκίνο. Για παράδειγμα, διευρυμένοι λεμφαδένες κάτω από το χέρι, ίσως είναι σημάδι καρκίνου του μαστού. Επίσης, ένα «αθώο» εξόγκωμα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι λευχαιμίας.

Αιμορραγία που δε σταματά και μώλωπες

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα αυτά υποδηλώνουν μη φυσιολογικά επίπεδα αιμοπεταλίων και ερυθρών αιμοσφαιρίων, που ενδεχομένως να είναι σημάδι λευχαιμίας. Ασθενείς με λευχαιμία, συχνά ανέφεραν μώλωπες σε παράξενα μέρη, όπως στα δάχτυλα και τα χέρια, καθώς και κόκκινες κηλίδες στο πρόσωπο, το λαιμό, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για αιμορραγία των ούλων.

Για καρκίνο των ωοθηκών:

Φούσκωμα στην κοιλία και αύξηση του βάρους ενδέχεται να πρόκειται για ακόμη ένα σύμπτωμα καρκίνου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών, το σώμα διογκώνεται και παρατηρείται ένα ανεξήγητο κοιλιακό φούσκωμα. Παράλληλα όμως με ανορεξία και σε συνδυσμό με φούσκωμα και αίσθημα κορεσμού.Δεν πρέπει να αγνοήσετε και τους κοιλιακούς πόνους, αν υπάρχουν παράληλλα.

Για καρκίνο του εντέρου

Αίμα στα κόπρανα ή αιμορραγία από το ορθό συγκαταλέγονται στα συμπτώματα. Ενδέχεται να παρερμηνευθούν ως αιμορροΐδες, ωστόσο ίσως υποδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Θα πρέπει να σας προβληματίζει και η απώλεια βάρους χωρίς λόγο. Είναι κοινή συνισταμένη. Αν χάνετε κιλά χωρίς να αλλάξατε το διατροφικό σας πρόγραμμα, τότε ίσως πρόκειται για καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλη μορφή καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Για καρκίνο στο στομάχι:

Συχνές στομαχικές διαταραχές Ένα συνηθισμένο κοιλιακό άλγος μπορεί να είναι οιωνός για καρκίνο και όχι έλκος, όπως πολλοί ασθενείς νομίζουν. Συγκεκριμένα, οι κράμπες στο στομάχι ή οι συχνοί στομαχόπονοι ενδέχεται να υποδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πόνοι στην πλάτη και χαμηλά στα πλευρά

Πολλοί ασθενείς με καρκίνο παρατήρησαν τον πόνο αυτό ως το πρώτο σημάδι του καρκίνου του ήπατος, γνωστή μορφή καρκίνου, που κοινά αναφέρεται και ως «σιωπηλός δολοφόνος». Επίσης, στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, παρατηρείται πόνος στην πλάτη, που οφείλεται στην πίεση που ασκεί ο όγκος σε προχωρημένη μορφή.