Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται οι κυβερνητικοί γιατροί

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται τα μέλη της ΠΑΣΥΚΙ σήμερα από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 7:30 το πρωί της Παρασκευής με αντικείμενο την ασφαλιστική κάλυψη των γιατρών.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι υφίσταται θέμα και ότι γίνονται όλες οι διευθετήσεις για την απεργία προσθέτοντας ότι με μεγάλη τους έκπληξη μέχρι στιγμής δεν τους έχει προσεγγίσει κανείς από τους αρμοδίους για επίλυση της διαφοράς ώστε να αρθεί η απεργία που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην λειτουργία των νοσηλευτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικοί ιατροί «η ασφαλιστική αβεβαιότητα ταλανίζει τα δημόσια νοσηλευτήρια και τους επαγγελματίες υγείας εδώ και περίπου 4 χρόνια και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Οικονομικών και Νομική Υπηρεσία δεν αποδίδουν προς τους δημόσιους υπαλλήλους (μόνιμους και αορίστου) τις πρόνοιες που καταγράφονται στις νομοθεσίες, οι οποίοι αποσπάστηκαν/ μεταφέρθηκαν στον Ο.Κ.Υπ.Υ., με την προϋπόθεση ότι θα διατηρούν τις υποχρεώσεις και δικαιώματα τους».

Πάντως, από πλευράς του ο ΟΚΥπΥ διά στόματος του Χαράλαμπου Χαριλάου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι εξασφαλίστηκε παράταση κάλυψης της εγγύησης έναντι επαγγελματικής αμέλειας όλου του προσωπικού του ΟΚΥπΥ, για τους απεσπασμένους, τους μεταφερόμενους και τους γιατρούς με συμβόλαιο ΟΚΥπΥ από την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όπως επίσης, συνέχισε, και της παράτασης του χειρισμού των υποθέσεων που αφορούν επαγγελματική αμέλεια δημοσίων υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί στον ΟΚΥπΥ από τη Νομική Υπηρεσία.

Παράλληλα, επεσήμανε, ο Οργανισμός προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για κάλυψη από ασφαλιστική Εταιρεία και όλων των γιατρών που εργάζονται κοντά του.

Πώς επηρεάζονται τα νοσοκομεία

Σε σχέση με το πως θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως «απεργία κάνει μόνο η ΠΑΣΥΚΙ, δεν κάνει η ΠΑΣΥΔΥ άρα κάνει απεργία ένας αριθμός γιατρών. Σε τμήματα και κλινικές, όπου εργάζονται γιατροί της ΠΑΣΥΚΙ θα υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών για να καλύψουν τις ανάγκες των επειγόντων περιστατικών. Δεν θα αφεθεί κανένας ασθενής χωρίς την πρέπουσα βοήθεια».

Ερωτηθείς αν θα ειδοποιηθούν οι ασθενείς όσον αφορά την ακύρωση των ραντεβού τους, ανέφερε ότι αυτό είναι ευθύνη του κάθε νοσηλευτηρίου για να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.