Σε τελικό στάδιο οι συζητήσεις για το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Αρχίζουν σήμερα οι τελικές συζητήσεις για την 5η επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, με το σημαντικότερο θέμα στη συζήτηση να είναι το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Από την Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσουν οι συζητήσεις, όπου θα συζητηθούν τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ στη συνέχεια η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη θα μεταβεί στο Υπουργείο Οικονομικών για συζήτηση των ζητημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα που αφορούν και το ΥΠΟΙΚ. Ακολούθως οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την Κυβέρνηση.

Ο στόχος είναι η ολοκλήρωση των συζητήσεων σήμερα, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ενώ αν χρειαστεί η παραμονή των διεθνών δανειστών στην Κύπρο θα παραταθεί.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, αν και οι διαφορές δεν έχουν ακόμη γεφυρωθεί, με βάση το νέο σχεδιασμό, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα για έγκριση, ενώ δεν αποκλείεται στην ίδια συνεδρία να κατατεθεί και το πλαίσιο μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο με βάση το τέταρτο επικαιροποιημένο μνημόνιο θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Με βάση το μνημόνιο η κύρια κατοικία εξαιρείται από τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι και την εφαρμογή του πλαισίου για την αφερεγγυότητα, η οποία θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.