Σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία υπάρχει κίνδυνος νέας «μαύρης Τετάρτης» για τη στερλίνα

Σε ελεύθερη πτώση κινδυνεύει να βρεθεί η στερλίνα, εάν τελικά γίνει πραγματικότητα η απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Στην προειδοποίηη αυτή προβαίνουν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις ειδικών από 13 επενδυτικές τράπεζες τοποθετούν σε ένα επίπεδο της τάξεως του 30% τις πιθανότητες για έξοδο της Βρετανίας από την κοινότητα χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, τον Οκτώβριο. Το ποσοστό είναι τρεις φορές υψηλότερο σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σε μία τέτοια περίπτωση προβλέπουν ότι η στερλίνα θα βυθιστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας νέο αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 34 ετών. Συγκεκριμένα τα στελέχη των επενδυτικών τραπεζών εκτιμούν πτώση 9% στα 1,10 δολάρια. Ήδη το βρετανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 7% από τότε που ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε τα ηνία των Τόρις και την πρωθυπουργία και διεμήνυσε πως θα βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία το αργότερο έως τον Οκτώβριο.

Ουσιαστικά οι ειδικοί προβλέπουν ένα σκηνικό ανάλογο εκείνου της Μαύρης Τετάρτης τον Σεπτέμβριο του 1992, όταν το βρετανικό νόμισμα έκανε βουτιά σχεδόν 10%, καθώς η Βρετανία αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ισοτιμιών.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι για τους αναλυτές όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου αυτού ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και ακύρωσης του Brexit.

Στο προσκήνιο έχει επανέλθει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη χώρα, εξαιτίας της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Τζόνσον στη Βουλή.