Σε πέντε μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο Ντεμιρτάς

O  συμπρόεδρος του κυριότερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση πέντε μηνών για «δυσφήμιση του τουρκικού έθνους», σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα της βουλευτού Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, η οποία είναι συμπρόεδρος με τον Ντεμιρτάς του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Φυλακισμένος από τον Νοέμβριο, ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε για «δυσφήμιση του τουρκικού έθνους, του κράτους και των θεσμών της Δημοκρατίας της Τουρκίας» από δικαστήριο του Ντογουμπεγιαζίτ (νοτιοανατολικά), ανέφερε το Ανατολή.

Ο χαρισματικός αρχηγός του HDP αντιμετωπίζει δεκάδες δικαστικές διώξεις και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση 142 χρόνων στο πλαίσιο μιας δίκης στην οποία κατηγορείται ότι «διηύθυνε μια τρομοκρατική οργάνωση» και ότι έκανε «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα των αυτονομιστών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Η Γιουκσεκντάγ έχασε τη βουλευτική ιδιότητα λόγω της επικύρωσης από το Εφετείο της καταδίκης της για «τρομοκρατική προπαγάνδα», ανέφερε σήμερα η συμπρόεδρος του κοινοβουλίου Αϊσέ Νουρ Μπαχτσεκαπιλί.