Σε Ομάδα Υψηλού Επιπέδου ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη ο Μ.Κυπριανού

Ο Μάρκος Κυπριανού, παρευρέθηκε και μίλησε τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπό την ιδιότητα του μέλους της Συμβουλευτικής Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που όρισε ο πρόεδρος της Γ.Σ. του ΟΗΕ, Βουκ Τζέρεμιτς.

Παρουσιάζοντας στη διάρκεια της συνεδρίας, την έκθεση «Τα Ηνωμένα Εθνη στην εποχή της Αειφόρου Ανάπτυξης», ο Vuk Jeremic είπε ότι με την δημιουργία αυτής της Συμβουλευτικής Ομάδας επιθυμεί να συμβάλει με δική του πρόταση στη όλη συζήτηση για την πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη και στην μετά το 2015 αναπτυξιακή ατζέντα του ΟΗΕ.

Η Συμβουλευτική Ομάδα Υψηλού Επιπέδου που όρισε ο ίδιος αποτελείται από «σημαίνουσες προσωπικότητες», πρώην υπουργούς οκτώ κρατών μελών μεταξύ των οποίων και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού και της Ισπανίας Miguel Angel Moratinos, καθώς επίσης και από τον Αμερικανό καθηγητή Διευθυντή του Earth Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης Jeffrey Sach.

Τα άλλα μέλη της Ομάδας είναι οι πρώην Υπουργοί Εξωτερικών της Ινδονησίας, Μαρόκου, Κουβέιτ, Πακιστάν, Σενεγάλης και Χιλής.

Στις τοποθετήσεις τους τα μέλη της ομάδας επισήμαναν ότι η επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης συνιστά την κορυφαία πρόκληση του αιώνας μας και η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμμαχήσει και να συνεργαστεί συλλογικά γύρω από μια κοινή ατζέντα.

Ο Μάρκος Κυπριανού από τη πλευρά του τόνισε ότι η πρόκληση της αειφόρου ανάπτυξης είναι κάτι που αφορά όλες τις χώρες ανεξαιρέτως, είτε αυτές ανήκουν στο Βορρά ή Νότο, πλούσιες ή φτωχές και τόνισε ότι έχει τεράστια σημασία οι προσπάθειες αυτές, που θα είναι μακροχρόνιες, για να ευοδωθούν να έχουν την στήριξη της παγκόσμιας κοινής γνώμης και του κάθε απλού πολίτη.