Σε κατάσταση συναγερμού η Κίνα με τον τυφώνα Φίτοου να πλησιάζει

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται σήμερα η Κίνα ενόψει της επερχόμενης επέλασης του τυφώνα Φιτόου, ο οποίος αναμένεται να πλήξει τις ακτές της χώρας από το βράδυ, ενώ ήδη οι αρχές έχουν προχωρήσει στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων από τις απειλούμενες περιοχές.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας σήμανε χθες κόκκινο συναγερμό -το ανώτατο επίπεδο στην κλίμακα των προειδοποιήσεων. Ο Φίτοου, του οποίου το επίκεντρο μετακινείται με μία ταχύτητα περίπου 15 χλμ/ώρα, αναμένεται πλήξει την περιοχή που περικλείεται μεταξύ των επαρχιών Ζεγιάνγκ και Φουτζιάν, ακολουθούμενο από ισχυρούς ανέμους και ραγδαίες βροχοπτώσεις. Σήμερα, το επίκεντρό του βρίσκεται σε απόσταση περίπου 360 χλμ από την πόλη Γουενζού, στην Ζεγιάνγκ, από την οποία έχουν απομακρυνθεί περίπου 130.000 κάτοικοι σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

“Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν εκτεθειμένο σε κατάσταση κινδύνου“, σχολίασε ο κυβερνήτης της Ζεγιάνγκ Λι Τσιανγκ, καλώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν τα φράγματα και τους υδατοφράκτες, τα εργοστάσια χημικών και άλλες στρατηγικές εγκαταστάσεις, πρόσθεσε το πρακτορείο. Το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο ζήτησε από τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή και να ακολουθούν τις οδηγίες που θα τους ανακοινώνονται.
Ο Φίτοου, που οφείλει το όνομά του σε ένα μικρονησιακό άνθος, είναι ο 23 τυφώνας που ενσκήπτει φέτος στην περιοχή. Πριν τις κινεζικές ακτές ο τυφώνας πέρασε από το Αρχιπέλαγος της Οκινάουα, προκαλώντας ελαφρές ζημιές., Επίσης σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται σήμερα κι οι αρχές της Ταϊβάν. Πάνω από 100 διεθνείς πτήσεις από και προς τη νήσο ακυρώθηκαν, ενώ αναστάτωση έχει προκληθεί και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.