Οι ευημερούσες κοινωνίες στηρίζονται στην κοινωνική αλληλεγγύη

Τα εγκαίνια του Ιατρείου Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου τέλεσε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Υγείας Δρ Πέτρος Πετρίδης, σημειώνοντας στην ομιλία του ότι τόσο η φιλανθρωπία, όσο και η αλληλεγγύη αποτελούν χωρίς αμφιβολία άξιες στάσεις ζωής στον ανθρώπινο βίο και τονίζοντας ότι οι κοινωνίες που ευημερούν, στηρίζονται στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Ο κ. Πετρίδης συγχάρηκε Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου για τη σύσταση του Ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας, στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Φωλιά Αγάπης», το οποίο προσφέρει βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης προς τους άπορους και πάσχοντες συνανθρώπους μας, όπως και για τη δημιουργία ιατρείου, το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο προσφοράς υπηρεσιών υγείας στους συνανθρώπους μας αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Συγχαρητήρια έδωσε και στους εθελοντές, «που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με γνώμονα τις πανανθρώπινες αυτές αξίες και αρχές», τονίζοντας ότι η εθελοντική εργασία πάντα αποτελούσε μέρος κάθε πολιτισμού και κοινωνίας.

«Η γενική έννοια του εθελοντισμού καθορίζεται ως η συνεισφορά ατόμων στο πλαίσιο μιας μη-κερδοσκοπικής, μη-αμειβόμενης δραστηριότητας που προσφέρεται στον ελεύθερο χρόνο του καθενός», είπε ο Υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι «αποτελεί κοινωνική προσφορά, όχι μόνο σε ώρες κρίσεων, αλλά και σε περιόδους ειρήνης, με τη βοήθεια των φτωχών και την ανακούφιση των λιγότερο προνομιούχων ατόμων ή ομάδων μιας κοινωνίας. Ο εθελοντισμός παρέχει όλες τις πράξεις με ψυχή, με θέλω και έργα. Δίνει νόημα και περιεχόμενο σε πανανθρώπινες αξίες, όπως τη συλλογική δράση, την κοινωνική αλληλεγγύη και την αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας που εκδηλώνεται μέσα από την κοινωνική προσφορά».

Στη σημερινή κοινωνία, συνέχισε, η ανάγκη για εθελοντική προσφορά είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ και «είναι καθήκον μας να αναδεικνύουμε και να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί μας υπενθυμίζουν ότι οι συγκροτημένες κοινωνίες που ευημερούν, στηρίζονται στην κοινωνική αλληλεγγύη, την ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά του ανθρώπου προς το συνάνθρωπό του». Γιατί, είπε, μέσα από αυτές οικοδομούμε ένα σύστημα αξιών που τιμά τον άνθρωπο και την κοινωνία μας.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ιατρείου συμβάλλει σημαντικά στο να εμπεδωθεί στην κοινωνία μας, η πρακτική της κοινωνικής ευθύνης ως βασικού εργαλείου κοινωνικής ανάπτυξης της σύγχρονης Δημοκρατίας.