Σε κατάσταση “μέγιστης καταστροφής” Νέα Υόρκη-Νιού Τζέρσει

Σε κατάσταση “μέγιστης καταστροφής” κηρύχθηκε η Πολιτεία της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσει με τους νεκρούς να φτάνουν τους δεκαέξι, εκτεταμένες πλημμύρες να σημειώνονται σε διάφορες πολιτείες και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να μένουν χωρίς ηλεκτρικό σε ΗΠΑ και Καναδά.

Υπό έλεγχο βρίσκονται πηρυνικοί σταθμοί.Σε “κατάσταση μέγιστης καταστροφής” κήρυξε με ανακοίνωσή του ο αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα την Πολιτεία της Νέας Υόρκης μετά το πέρασμα του τυφώνα Σάντυ, μέσω της οποίας διευκρίνισε πως “τα ομοσπονδιακά κεφάλαια είναι διαθέσιμα για τους πληγέντες στα διαμερίσματα Μπρόνξ, Κίνγκς Νασάου, Νέας Υόρκης, Ρίτσμοντ Σάφολκ και Κουίνς.”

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους δεκαέξι σε ΗΠΑ και Καναδά μέσα στους οποίους αναφέρονται και δύο παιδιά 11 και 13 ετών. Οι περισσότεροι θάνατοι προήλθαν απο πλήμμύρες και πτώσεις δέντρων που προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι της καταιγίδας Σάντυ.

Την ίδια ώρα, στο Νιού Τζέρσει το οποίο έχει κυρηχθεί και αυτό σε κατάσταση “μέγιστης καταστροφής”, σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες, λόγω ενός φράγματος που έσπασε στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας, με αποτέλεσμα στις πόλεις Μούναχι, Λίτλ Φέρι και Κάρλσταντ, η στάθμη του νερού να φτάσει το 1,5 μέτρο. “Βρισκόμαστε σε φάση διάσωσης” τόνισε η Τζίν Μπαράτ, επικεφαλής των τοπικών αρχών στην κομητεία Μπέργκεν. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Πέρα απο τις εκτεταμένες ζημιές και τους δεκάδες νεκρούς που άφησε πίσω του ο τυφώνας Σάντυ, εκατοντάδες χιλιάδες είναι και τα νοικοκυριά που έχουν μείνει χωρίς ηλεκρικό. Περί τα 250.000 νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι στο Μανχάταν και πάνω από ενάμιση εκατομμύριο στην Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στο Νιού Τζέρσει, που παράγουν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολιτεία έφτασαν νωρίτερα στα πρόθυρα διακοπής της λειτουργίας τους εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Παράλληλα, στις παράκτιες περιοχές του Ν.Τζέρσει όπου τα νερά της θάλασσας έχουν περικυκλώσει τα περισσότερα σπίτια της περιοχής, καρχαρίες έκαναν την εμφάνισή τους στις αυλές των σπιτιών.