Γερμανία: Ρεκόρ τριετίας σημείωσε η ανεργία τον Οκτώβριο

Ρεκόρ τριετίας σημείωσε η ανεργία στην Γερμανία για τον μήνα Οκτώβριο, αγγίζοντας το 6,9%. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Απασχόλησης, τον Σεπτέμβριο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 6,9%, ποσοστό που διατηρήθηκε και για το μήνα Οκτώβριο.Ο αριθμός των ανέργων, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, αυξήθηκε κατά 20.000 τον Οκτώβριο, αύξηση διπλάσια από εκείνην την οποία προέβλεπαν οικονομολόγοι σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ωστόσο, σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 0,04 εκατομμύρια τον ίδιο μήνα αγγίζοντας τα 2,75 εκατομμύρια έναντι των 2,79 εκατομμυρίων ανέργων τον μήνα Σεπτέμβριο.

Η κρίση χρέους στους κόλπους της ευρωζώνης, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη Γερμανία και κατά επέκταση την αύξηση του αριθμού των ανέργων , επιδεικνύοντας ότι ακομή και η πιο ισχυρή οικονομία της ευρωζώνης έχει επηρεαστεί από την κατάσταση που επικρατεί, χωρίς όμως να μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων η μελλοντική διάσταση των επιπτώσεων της κρίσης για την κατά τα άλλα  εύρωστη γερμανική οικονομία.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προέβη σε προβλέψεις συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, συρρίκνωση η οποία αποδίδεται στον περιορισμό των γερμανικών εξαγωγών, λόγω της κρίσης χρέους και της ύφεσης που παρατηρείται παγκοσμίως.

Από την άλλη πλευρά, η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προβή στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή του ευρώ, σε συνδυασμό με την κραταιά αγορά εργασίας ασκούν θετική επίδραση στην καταναλωτική ζήτηση των Γερμανών τονώνοντας την εγχώρια  αγορά.

Τέλος, σημαντική χαρακτήρισε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη σωτηρία του ευρώ, αναφορικά με το κλίμα που διαμορφώνεται στις τάξεις των επιχειρήσεων,επικεφαλής οικονομολόγος επενδυτικής εταιρίας στην Φρανκφούρτη τονίζοντας όμως ότι η κρίση δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη εκφράζοντας τον φόβο για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στην Γερμανία κατά τους επόμενους μήνες, .