Σε θέση αντιπροέδρου η Κύπρος στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντα Σαμ Κουτέσα (Sam Kutesa) εξελέγη χθες Πρόεδρος της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ξεκινά τις εργασίες της το Σεπτέμβριο.

Η Γενική Συνέλευση επίσης εξέλεξε τους 21 Αντιπρόεδρος της 69ης συνόδου, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος, εκπροσωπώντας τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού.

Αμέσως μετά την εκλογή του ο κ. Κουτέσα είπε, απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση, πως “συλλογικά πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε ενορχηστρωμένη δράση για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προκλήσεων με παγκόσμια επίδραση, όπως η φτώχεια, η πείνα, η ανεργία, οι μυριάδες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι απειλές στην ασφάλεια, όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, η πειρατεία κι η παράνομη διακίνηση ατόμων”.

Τέλος, ως είθισται, έγινε η κλήρωση της σειράς με την οποία θα καθίσουν οι χώρες στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Πρώτη θα καθίσει η Κούβα και θα συνεχίσουν με αλφαβητική σειρά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, με δεύτερη την Κύπρο.