Πρεμιέρα στην πιο λαμπερή γιορτή του ποδοσφαίρου απόψε

Η Βραζιλία φόρεσε τα καλά της για να υποδεχθεί τους υψηλούς καλεσμένους της. Τώρα, ετοιμάζει και το αγωνιστικό πρόσωπό της για να αντιμετωπίσει απόψε την Κροατία στο εναρκτήριο παιχνίδι στην Αρένα του Σάο Πάουλο.

Η Βραζιλία θα είναι υπό πίεση από το πρώτο λεπτό αυτό το καλοκαίρι με σκοπό να κερδίσει τον έκτο Παγκόσμιο τίτλο της αφού ήδη είναι φορτωμένη με τεράστιες προσδοκίες, που θα αποτελέσει ρεκόρ. Αυτή τη φορά, μάλιστα, μπροστά από τους υποστηρικτές της για πρώτη φορά μετά 64 χρόνια.

Το 1950 είχε χάσει το τρόπαιο στον τελικό από την Ουρουγουάη κι ακόμη η γεύση της είναι πικρή. Φέτος θέλει από νωρίς να έχει το πάνω χέρι κι απόψε της παρουσιάζεται αυτή η ευκαιρία.

Οι Κροάτες μπορεί να διανύουν μεταβατικό στάδιο, αλλά πάντοτε είναι υπολογίσιμοι αντίπαλοι. Πρώτος στόχος τους θα είναι να πάρουν από νωρίς τα ηνία στη μεσαία γραμμή, αφού γνωρίζουν καλά πως και οι Βραζιλιάνοι στο κέντρο θα δώσουν όλο το βάρος για να βγει η οργανωμένη προσπάθεια ή η αντεπίθεση.
Η απουσία λόγω τιμωρίας του κεντρικού κυνηγού Μάριο Μάντζουκιτς σίγουρα αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επίθεση των «Βατρένι».

Παράδοση και κοινά στοιχεία

Στην ιστορία των Παγκοσμίων κυπέλλων Βραζιλία και Κροατία έχουν συναντηθεί μία φορά ακόμη. Ήταν στο μουντιάλ της Γερμανίας το 2006, όταν έπαιξαν και πάλι στους ομίλους (έκτος) την πρώτη αγωνιστική.

Η Σελεσάο με τον Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα στον πάγκο της νίκησε 1-0 χάρη σε γκολ του Κακά στο 44’. Εκείνη τη χρονιά η Κροατία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων (τρίτη, χωρίς νίκη), ενώ η Βραζιλία έφθασε μέχρι τα προημιτελικά κι έμεινε έξω από τη Γαλλία. Οι Κροάτες, οκτώ χρόνια μετά, διατηρούν τον ίδιο τερματοφύλακα (Πλέτικοσα) κι ακόμη τον αμυντικό Σρνα (είναι πια αρχηγός), το μέσο Μόντριτς, και τον επιθετικό Όλιτς, ενώ ο Νίκο Κόβατς είναι ομοσπονδιακός τεχνικός κι ο αδερφός του Ρόμπερτ βοηθός του.

Ελληνικό ενδιαφέρον σίγουρα υπάρχει, αφού στους 23 έχουν συμπεριληφθεί οι Πράνιτς και Σίλντενφελντ του Παναθηναϊκού. Άρωμα Βραζιλίας υπάρχει στην εθνική καθώς οι Σάμιρ κι Εντουάρντο είναι Βραζιλιάνοι, πολιτογραφημένοι Κροάτες. Μάλιστα ο Σάμιρ έχει φορέσει τη φανέλα νέων κι ελπίδων της γενέτειρας του.

Το 2012 επέλεξε την εθνική Κροατίας, ενώ ο Εντουάρντο οκτώ χρόνια νωρίτερα. Οι Βραζιλιάνοι που στηρίζονται στη νέα γενιά επανέφεραν στην ομάδα για τους αγώνες τον τερματοφύλακα Ζούλιο Σέζαρ (τότε (2006) δεν είχε παίξει καθόλου, ήταν τρίτος πίσω από τους Ντίντα και Ροζέριο Σένι και τον επιθετικό Φρεντ (που είχε αγωνιστεί μόνον στα δύο τελευταία λεπτά με την Αυστραλία και μάλιστα είχε σκοράρει στο τέλος του αγώνα).

Η Βραζιλία προκρίθηκε αυτόματα στα τελικά, ενώ η Κροατία μετά κατατακτήριο αγώνα με την Ισλανδία (0-0 και νίκη , εντός, 2-0).

Συστήματα

Ο Σκολάρι θα επιλέξει λογικά το αγαπημένο του 4-2-3-1 με τον Φρεντ πιθανότατα μόνο μπροστά και πίσω του τον Όσκαρ, ενώ στα ίδια βήματα θα πατήσει και η Κροατία με τον Γέλαβιτς (πιθανό αντικαταστάτη του Μάντζουκιτς) και τον 20χρονο Μάτεο Κόβατσιτς στήριγμά του.