Σε εξέλιξη το πρώτο διεθνές πρότυπο για διοργάνωση εκδηλώσεων σε πόλεις

* της Μαρίας Θεοφάνους

Είναι κοινά παραδεκτό ότι οι εκδηλώσεις παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δίνουν την ευκαιρία σε κάποιες πόλεις ή περιοχές να ενταχθούν στον παγκόσμιο χάρτη, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα έσοδα τους και προσελκύουν οικονομικές επενδύσεις από τους επισκέπτες. Η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, εμπεριέχει, ωστόσο, πολλούς κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια των διοργανωτών, των επισκεπτών και όχι μόνο. Ένα νέο διεθνές πρότυπο αναπτύσσεται επί του παρόντος στη διεθνή τυποποίηση, για να βοηθήσει τις πόλεις να διαχειρίζονται μεγάλα γεγονότα και εκδηλώσεις για την ασφάλεια του κοινού.

Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι το πρότυπο ISO 22379 – Security and resilience – Guidelines for hosting and organizing large citywide events, στοχεύει στην παροχή κατευθυντήριων γραμμών και εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων, της δημόσιας ασφάλειας και της παροχής υπηρεσιών κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εκδήλωσης ή ενός γεγονότος. Με την ολοκλήρωση του,  στο εν λόγω πρότυπο θα συγκεντρωθεί η γνώση και η τεχνογνωσία των εμπειρογνωμόνων που συμμετέχουν στη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων ανά το παγκόσμιο όπως είναι για παράδειγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο το 2022, ο Μαραθώνιος του Βερολίνου, κ.α.

Ο πρόεδρος της Oμάδας Eργασίας της Διεθνούς Επιτροπής ISO/TC 292 – Security and resilience,  που εκπονεί το πρότυπο ISO 22379, κύριος Ivar K. Lunde, δήλωσε ότι αυτό που το καθιστά τόσο πολύτιμο και μοναδικό το συγκεκριμένο πρότυπο είναι ότι θα είναι προϊόν που προέκυψε από τις εμπειρίες και την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών των διοργανωτών εκδηλώσεων από όλο τον κόσμο. Στις μέρες μας, η προσέλκυση εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας θεωρείται από πολλές πόλεις ως βασικό μέσο προώθησης τους στην παγκόσμια σκηνή, παρόλο που η επιτυχής διεξαγωγή τους αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα, ανέφερε.

Στην πράξη, αυτό που συμβαίνει συχνά είναι ότι κάθε πόλη ξεκινάει τον προγραμματισμό της από το μηδέν, χωρίς να επωφεληθεί από την κοινή τεχνογνωσία και τις καλές πρακτικές των άλλων διοργανωτών. Το ISO 22379 θα συγκεντρώσει μια τέτοια εμπειρογνωμοσύνη προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων.   Ο Ivar K. Lunde, συμπλήρωσε επίσης ότι δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο “ολιστικό” Διεθνές πρότυπο το οποίο να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα βασικά στοιχεία της προετοιμασίας, της εκτέλεσης καθώς και της αξιολόγησης μίας μεγάλης εκδήλωσης ή μεγάλου γεγονότος με βιώσιμο και ασφαλή τρόπο. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι με τη  χρήση του προτύπου αυτού, όχι μόνο θα βελτιώσει την επιτυχία μεγάλων εκδηλώσεων αλλά θα επιτρέψει στις πόλεις που θα τις φιλοξενήσουν να συμβάλλουν στους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι το πρότυπο ISO 22379 θα βοηθήσει τις πόλεις να αποφασίσουν εάν θα διοργανώσουν ή όχι την εκδήλωση, καθώς τους επιτρέπει να εντοπίζουν τους πραγματικούς κινδύνους και το κόστος που θα προκύψει από την όλη διοργάνωση. Αξίζει , επιπλέον να σημειωθεί, ότι το ISO 22379 θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το Διεθνές πρότυπο ISO 20121 Event sustainability management systems – Requirements with guidance for use, ένα σύστημα διαχείρισης βιωσιμότητας των εκδηλώσεων, το οποίο παρέχει το πλαίσιο για την πραγματοποίηση μίας εκδήλωσης/ ενός γεγονότος με τρόπο βιώσιμο σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Το πρότυπο ISO 22379 αναπτύσσεται από τη Διεθνή Τεχνική Επιτροπή ISO/TC 292, της οποίας τη Γραμματεία κατέχει ο Σουηδικός Οργανισμός Τυποποίησης (SIS).

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) είναι ο εθνικός φορέας τυποποίησης της Κύπρου. Ως πλήρες μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες τυποποίησης και συγκεκριμένα στις τεχνικές επιτροπές όπου εκπονούνται τα Διεθνή Πρότυπα. Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στις Τεχνικές Επιτροπές από φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εάν επιθυμείτε συμμετοχή στην εν λόγω τεχνική επιτροπή παρακαλώ επικοινωνήστε με τον CYS.

 Πηγή: ISO

*Βοηθού Λειτουργού Ενημερωτικών & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS)