Σε εξέλιξη η ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου

Ξεκίνησε στη1μμ και βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρεία σύσκεψη των γενικών γραμματέων των υπουργείων στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συζητηθούν τα λεγόμενα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων με πρώτη αυτή των 9 δις ευρώ, του Ιανουαρίου.

Τη σύσκεψη, παρακολουθεί τηλεφωνικά και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται για τις γιορτές στην Πύλο ο οποίος επανέλαβε ότι πρέπει να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο και να κλείσουν ταχύτατα όλες οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων δράσεων.  Συγκεκριμένα επανέλαβε τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης που είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή.

Το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει ότι οι πρώτοι μήνες του επόμενου χρόνου θα είναι δύσκολοι αφού θα επιβληθούν τα μέτρα του 3ου μνημονίου δηλαδή περικοπές και αύξηση της φορολογίας που ψηφίστηκαν προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 44 δις ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομίας και να ανεβάσει το ηθικό του κόσμου, για να δεχθεί τις περεταίρω περικοπές, ο Αντώνης Σαμαράς έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στις ξένες επενδύσεις. Οι συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι «υπάρχουν ήδη πρότζεκτ που τρέχουν και θα παρουσιαστούν από τον πρώτο μήνα του νέου έτους».

Παράλληλα από τον Ιανουάριο ξεκινούν τα ταξίδια του πρωθυπουργού αφού όπως είχε πει δεν θα περιμένει να έλθουν οι επενδύσεις αλλά θα τις κυνηγήσεις. Μέσα στον Ιανουάριο θα πάει στα Αραβικά Εμιράτα όπου οι εμίρηδες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το Ελληνικό –ο διαγωνισμός για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη- αλλά και για την ενέργεια και τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα πετύχει επενδύσεις  από την Ρωσία και την Κίνα αν και υπάρχουν ορατές δυσκολίες προς αυτή την κατεύθυνση. Μι από αυτές είναι ο έντονος παρασκηνιακός ανταγωνισμός μεταξύ ελληνικών αλλά και ξένων συμφερόντων για τα λεγόμενα «φιλέτα» που επηρεάζουν και τις διεθνείς κινήσεις του πρωθυπουργού. Έτσι το ταξίδι στην Ρωσία θα εξαρτηθεί και από την ΔΕΠΑ ενώ παράλληλα η Ελλάδα περιμένει στον τομέα του τουρισμού αλλά και της αγοράς ακινήτων.

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται για το μέγεθος της κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα προκαλέσουν τα μέτρα που θα αρχίσουν να επιβάλλονται από τον Ιανουάριο και οι πολιτικές παρενέργειες που θα έχουν στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ψήφιση του φορολογικού χωρίς διαρροές από την πλευρά των βουλευτών της συμπολίτευσης και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων με πρώτη του Ιανουαρίου.