Σε δίκαιη, βιώσιμη και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού δεσμεύτηκε η Σλοβακία

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας  Miroslav Lajčák εξέφρασε σήμερα τη δέσμευση της Μπρατισλάβα σε μια δίκαιη, βιώσιμη και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Ο λόγος της επίσκεψης του κ. Lajčák είναι η διευκόλυνση του δικοινοτικού διαλόγου μεταξύ των ε/κ και τ/κ κομμάτων, με αφορμή την 25η επέτειο των καλών υπηρεσιών της Σλοβακίας.

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να συμβάλουμε στην επιτυχία αυτού του σκοπού», ευχήθηκε ο Αν. Πρωθυπουργόςε.να μην υπάρξει 30η επέτειος σε πέντε χρόνια, με το Κυπριακό να έχει λυθεί μέχρι τότε.

Ο κ. Lajčák συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο συζήτησε διμερή, περιφερειακά και Ευρωπαϊκά θέματα, καθώς και το Κυπριακό. Οι δύο άντρες είχαν κατ` ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ενημέρωσε τον Σλοβάκο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα για τις θέσεις της ε/κ πλευράς αναφορικά με την παρούσα κατάσταση στις συνομιλίες, περιλαμβανομένης της πρότασης για την Αμμόχωστο που η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης εκτίμηση για τις ειλικρινείς, όπως είπε, προσπάθειες της Κυβέρνησης της Σλοβακίας, η οποία διοργανώνει τα τελευταία 25 χρόνια, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας, συναντήσεις μεταξύ αρχηγών και εκπροσώπων των ε/κ και τ/κ κομμάτων.

Είπε ότι απόδειξη αυτού αποτελεί η σημερινή συνάντηση στο Λήδρα Πάλας, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί η «Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας».

Ευχαρίστησε εξάλλου για τη σημασία που προσδίδει η Σλοβακία στις προσπάθειες για ειρήνευση στο νησί, μέσω της συμμετοχής της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ με έναν σημαντικό αριθμό στρατιωτών, που  ανέρχεται σε 2.100 από το 2001.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις εκλογές στην Ουκρανία και τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της κρίσης, θεσμικά θέματα μετά τις Ευρωεκλογές, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θέματα σχετικά με την πολιτική της Ανατολικής Γειτονίας.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι θεωρεί την επίσκεψη  Lajčák στη Λευκωσία ως μια αναγνώριση της αξίας της ενισχυμένης διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των πολλαπλών προκλήσεων με τις οποίες έρχεται σήμερα αντιμέτωπη η ΕΕ.

Στις δικές του δηλώσεις ο Αν. Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας είπε ότι συζήτησε με την κυπριακή πλευρά τις διμερείς σχέσεις, την πρόοδο στον οικονομικό τομέα, τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά τις εκλογές και περιφερειακά θέματα.

Εξέφρασε τη δέσμευση της Σλοβακίας αναφορικά με τη συμμετοχή της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και είπε ότι επί του παρόντος υπηρετούν στο νησί 157 Σλοβάκοι στρατιώτες και δύο αστυνομικοί. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος εξάλλου στις εκλογές στην Ουκρανία, ο κ. Lajčák είπε δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ούτε το αποτέλεσμα, ούτε η νομιμότητα τις διαδικασίας, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Τέλος, ο Αν. Πρωθυπουργός ανέφερε ότι συνοδεύει ομάδα επιχειρηματιών στην Κύπρο, ενώ πρόσθεσε ότι οι οργανισμοί προώθησης επενδύσεων των δύο χωρών αναμένεται να υπογράψουν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από την τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου-Σλοβακίας στον τομέα της υγείας.