Σερβία: Δεν θα στραφούμε κατά της Ρωσίας

Την πρόθεση της Σερβίας να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρώντας παράλληλα άριστες σχέσεις με τη Ρωσία, επανέλαβε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Σερβία επιθυμεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι αυτό είναι προς το συμφέρον της, ωστόσο δε θέλει, ούτε θα το πράξει ποτέ, να στραφεί κατά της Ρωσίας», τόνισε ο κ. Ντάτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως δίλημμα που έχει να κάνει με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να τίθενται όροι στη Σερβία που δεν ισχύουν για άλλες χώρες.

«Δεν κατανοώ γιατί πρέπει μόνο η Σερβία να πάρει θέση, ενώ άλλες χώρες της Ε.Ε. συνεχίζουν να διατηρούν αναπτυγμένες σχέσεις με τη Ρωσία», επεσήμανε ο κ. Ντάτσιτς.

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και ειδικότερα στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο Σέρβος υπουργός δήλωσε ότι η Σερβία θα συνεχίσει την υλοποίηση του έργου. «Όλα τα οικονομικά έργα που συμφωνήθηκαν θα υλοποιηθούν. Είναι προς το συμφέρον της Σερβίας να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού South Stream, να γίνει η σερβική πετρελαϊκή εταιρεία NIS (σ.σ. ρωσική ιδιοκτησία) η μεγαλύτερη εταιρεία στην περιοχή», τόνισε ο κ. Ντάτσιτς, μετά τη συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε, επίσης, ότι και το έργο εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας, που χρηματοδοτείται από τη Ρωσία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Ο κ. Ντάτσιτς επεσήμανε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς των σερβικών προϊόντων.

Για την ουκρανική κρίση, τόνισε ότι θα πρέπει να λυθεί με διάλογο και ανέφερε ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει προτεραιότητα της σερβικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ.

Ευχαρίστησε παράλληλα τη Ρωσία για τη στάση της στο ζήτημα του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι χωρίς την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι εξελίξεις θα ήταν πολύ πιο δυσμενείς για τη Σερβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η χώρα του σέβεται τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Με σεβασμό αντιμετωπίζουμε τη στάση της Σερβίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζουμε ότι η στάση αυτή βασίζεται στην αρχή ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη, αλλά να υπάρχει ένας ενιαίος οικονομικός, ανθρωπιστικός και πολιτιστικός χώρος», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ.

Αναφερόμενος στον αγωγό South Stream τόνισε ότι θα συνεχιστεί η κατασκευή του. «Όλα τα σχέδια για την υλοποίηση του έργου παραμένουν σε ισχύ. Επιβεβαιώσαμε την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή οι συμφωνίες και η συμβάσεις που αφορούν την κατασκευή του αγωγού South Stream διότι είναι ένα μεγάλο έργο που μπορεί να εξασφαλίσει αέριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σέρβο ομόλογό του.

Αναφερόμενος δε, στη στάση της Βουλγαρίας, εξέφρασε τη πεποίθηση ότι «η αναβολή των εργασιών που αποφάσισε η βουλγαρική πλευρά είναι απόφαση που έχει προσωρινό χαρακτήρα».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα συναντηθεί, το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.