ΣΕΚ και ΠΕΟ καταθέτουν πρόταση για αναστολή της απεργίας

Οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ, ύστερα από συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, κατέληξαν στην  απόφαση να καταθέσουν πρόταση στα συλλογικά τους όργανα για αναστολή των απεργιακών μέτρων που έχουν εξαγγείλει για την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως, αποφάσισαν, όταν και εφόσον η Κυβέρνηση είναι έτοιμη με συγκεκριμένες εισηγήσεις που αφορούν τα δύο βασικά θέματα, τον τρόπο καταβολής του εφάπαξ και την επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα του τέλους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που ισχύει στον δημόσιο τομέα, να τις καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου.

“Η φορολόγηση του εφάπαξ έχει αποκλειστεί από τη συζήτηση και το θέμα της συνεισφοράς των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα ταμεία ιατρικής περίθαλψης θα επανέλθει η Κυβέρνηση για να υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις”, δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο κ. Μωυσέως, ο οποίος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον ΥΠΟΙΚ.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι “στη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα μονομερών ενεργειών και ότι θα ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία για όποια θέματα η Κυβέρνηση ή ο ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθούν” και πρόσθεσε ότι ξεκαθάρισαν στον ΥΠΟΙΚ ότι “ζητήματα όπως είναι η φορολόγηση του εφάπαξ το οποίο το έχουμε κλείσει πολύ πρόσφατα και έχουν γίνει ρυθμίσεις που ήταν αρκετά οδηνυρές για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει ζήτημα να ξανανοίξει και έχουμε συμφωνήσει σε αυτό”.

Ανέφερε επίσης ότι μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ, “θεωρούμε ότι το κύριο ζήτημα που είχαμε μπροστά μας και για το οποίο προκηρύξαμε τα μέτρα κατά κάποιο τρόπο έχει εκλείψει”.

Τα συλλογικά όργανα των δύο συντεχνιών, ΣΕΚ και ΠΕΟ, θα συνέλθουν σε χωριστές συνεδρίες στις 9.30 αύριο το πρωί.

Ο κ. Μωυσέως είπε ότι κατά τη συνάντηση εξήγησαν τις θέσεις τους και για τα δύο θέματα όπως είναι οι αποφάσεις των Σωμάτων των δύο συντεχνιών και “έχουμε εξηγήσει την ιδιομορφία που αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς” σε σχέση με το εφάπαξ.

Πρόσθεσε ότι “δεν μπορούμε να μιλάμε για σταδιακή πληρωμή του εφάπαξ στους οργανισμούς που έχουν ήδη δικά τους ταμεία”.

Ανέφερε ότι συμφώνησαν με τον ΥΠΟΙΚ ότι θα έχουν τακτικές επαφές “για προώθηση του κοινωνικού διαλόγου με ένα και μοναδικό στόχο να συμβάλουμε όλοι στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης, την ίδια ώρα να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων με στόχο να βγούμε από την κρίση με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες”.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ο ΥΠΟΙΚ μας έστειλε επιστολή και ζήτησε να συναντηθούμε, αντιλαμβανόμενος ότι η σωστή διαδικασία είναι η διαδικασία της διαβούλευσης και της διαπραγμάτευσης και ότι μπαίναμε σε μια αντιπαράθεση που θα ήταν σίγουρα άγονη και αχρείαστη”.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι “το κύριο θέμα για το οποίο προκηρύξαμε τα μέτρα που ήταν το θέμα των μονομερών ενεργειών και της παράκαμψης των σωστών διαδικασιών, εκλείπει”, προσθέτοντας ότι “αν η ΠΑΣΥΔΥ και ο δημόσιος τομέας θεωρούν ότι στη συζήτηση που είχαν με τον ΥΠΟΙΚ δεν έχουν καλυφθεί και ότι πρέπει να πάρουν τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει γιατί δεν τους έχουν ικανοποιήσει οι απαντήσεις που πήραν κατά τη συνάντηση είναι κάτι που εμάς δεν μας πέφτει λόγος”.