ΣΕΚ: Έκκληση σε κυβέρνηση και ημικρατικούς για εκστρατεία αλληλεγγύης

H ΣΕΚ καλεί την Κυβέρνηση και όλους τους ημιδημόσιους οργανισμούς σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης, μακριά από τις λογικές της ελεημοσύνης ώστε να αντιμετωπίσει ο Κύπριος πολίτης την οικονομική κρίση ενώ παράλληλα αναφέρεται σε αύξηση στις σπατάλες από δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ αναφέρει ότι «η στήριξη των ευάλωτων και αδικημένων συμπολιτών μας πρέπει να αποτελεί αυτή την ώρα την ύψιστη προτεραιότητα της κυπριακής πολιτείας, η οποία πρέπει να μαζέψει τις σπατάλες της, την κακοδιαχείριση της και τον αρχοντοχωριατισμό της».

Προσθέτει ότι «οι αρμόδιοι κρατικοί και ημικρατικοί φορείς πρέπει να επιδείξουν τις μέγιστες ευαισθησίες και να εκπονήσουν συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης, ενίσχυσης και ανοχής όσων πολιτών στερούνται των βασικών αγαθών».

«Όσοι προβαίνουν σε αχρείαστες σπατάλες και κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος, (όπως τους σκιαγραφεί ετησίως η Γενική Ελέγκτρια), δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κλείνουν τους διακόπτες της απρόσκοπτης παροχής των υπηρεσιών και των λοιπών αγαθών σε πολίτες που βιώνουν τη μέγιστη στέρηση», αναφέρει η ΣΕΚ.

Η ΣΕΚ διαβεβαιώνει ότι «αυτή την ώρα προσπαθεί να περιορίσει το πρόβλημα της ανεργίας και να αποτρέψει αδικαιολόγητες απολύσεις, να στηρίξει άνεργα μέλη της και να προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη και υποστήριξη στα κοινωνικά παντοπωλεία, καλεί την κυβέρνηση και όλους τους Ημιδημόσιους Οργανισμούς σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης, μακριά από τις λογικές της ελεημοσύνης».

Στην ανακοίνωση της αναφέρεται στο γεγονός ότι από τη μια το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται επικίνδυνα και από την άλλη οι σπατάλες σε δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα «αυξάνονται και πληθύνονται, όπως προκύπτει από τις ετήσιες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Η ΣΕΚ σημειώνει ότι «αυτή τη δύσκολη ώρα που βιώνουμε τη βαθειά ύφεση και τη σκληρή λιτότητα, με την ανεργία και τις απολύσεις να βρίσκονται στο ζενίθ, το κάθε ευρώ έχει τη δική του σημαντική αξία».

Αναφέρει ότι «για αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει να περιορισθεί το σπάταλο κράτος – η πρώτη ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση – και τα όσα θα εξοικονομηθούν να επενδυθούν σε κοινωνικές πολιτικές με στόχο να στηριχθούν οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι π.χ. οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι ανάπηροι, οι πολύτεκνοι, οι μονογονιοί».

«Πέραν τούτου κανένας πολίτης αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν πρέπει να στερηθεί τα βασικά αγαθά, όπως είναι ο ηλεκτρισμός και το νερό, η ασφάλεια, η παιδεία και η υγεία», καταλήγει η ανακοίνωση.