Σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών στις Φιλιππίνες

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών συγκλόνισε σήμερα τρία νησιά στο κέντρο του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων, στην περιοχή του Σεμπού, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.

Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Σεμπού και πέντε στα γειτονικά νησιά Μποχόλ και Σικιγιόρ. Και τα τρία νησιά αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στην πύρινη ζώνη του Ειρηνικού, που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά έντονη σεισμική δραστηριότητα και εκρήξεις ηφαιστείων.

Πολλά από τα θύματα καταπλακώθηκαν στο κτίριο της ψαραγοράς η οποία κατέρρευσε στην πόλη Σεμπού, ενώ ένα παιδί σκοτώθηκε από το ποδοπάτημα του πανικόβλητου πλήθους που προσπαθούσε να διαφύγει από άλλο κτίριο.

Κάτοικοι και τουρίστες κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημιές σε παλιά και σύγχρονα κτίρια, ιστορικές εκκλησίες, ένα πανεπιστήμιο και στο οδικό δίκτυο.

Λίγες ώρες μετά τον σεισμό, η έκταση των ζημιών δεν είναι γνωστή. Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τις πληροφορίες για κατάρρευση σχολείου , σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών του Σεμπού, ο οποίος διευκρίνισε ότι ακόμη και η υπηρεσία του αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την έδρα της διότι το κτίριο έχει υποστεί ζημιές.