ΣΕΒ: Χάθηκαν πάνω από 67 δις από τους Ελληνες

Πάνω απο 67 δις ευρω χάθηκαν απο τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μέσα την περίοδο 2009 – 2016, λόγω των επαχθών μέτρων και χαρατσιών των 3 μνημονίων.

Τα στοιχεία σοκ που δημοσιοποίησε ο ΣΕΒ καταδεικνύουν πρωτοφανή συρρίκνωση των εισοδημάτων με σημαντική επιβάρυνση τους λόγω της αύξησης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ γίνεται η εξής σύγκριση:

Το 2009, με συνολικά εισοδήματα 221 δισ. ευρώ (από τα οποία 172 δισ. ευρω προέρχονταν από μισθούς, άλλες αμοιβές, ενοίκια και τα 48 δισ. ευρώ από συντάξεις κοινωνικές μεταβιβάσεις ), καταβλήθηκαν φόροι 13 δισ. ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές 34 δισ. ευρω. Πρόκειται γαι επιβάρυνση 5,9% (φόροι) και το 15,4% (εισφορές) αντιστοίχως των συνολικών εισοδημάτων.

Το 2016, με συνολικά εισοδήματα 154 δισ. ευρώ (από τα οποία 115 δισ. ευρώ προέρχονταν από μισθούς, άλλες αμοιβές, ενοίκια, και 38 δισ. ευρώ από συντάξεις κοινωνικές μεταβιβάσεις), οι φόροι έφτασαν σε 11 δισ ευρω και οι εισφορές σε 28 δισ. ευρω. Επιβάρυνση 7,1% και 18,2% αντιστοίχως των συνολικών εισοδημάτων.

Ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης επιβάρυνσης από φόρους και εισφορές, ενώ τα συνολικά εισοδήματα μειώθηκαν, κατά -30,3%, το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά -34,6%.

Ο ΣΕΒ τονίζει οτι μέσα στην δια περίοδο οι πολιτες δαπάνησαν 10,6 δις ευρω από τα εισοδήματα που είχαν «αποταμιευμένα» Στο δελτίο αναφέρεται οτι «Τα νοικοκυριά, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης, και από φόρους και από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, είτε φοροδιαφεύγουν περισσότερο, είτε χρησιμοποιούν συσσωρευμένες αποταμιεύσεις, ρευστοποιώντας ακίνητα ή αντλώντας ρευστά διαθέσιμα από καταθέσεις που μετέφεραν στο εξωτερικό ή εν γένει εκτός εγχωρίου τραπεζικού συστήματος, σε σεντούκια, θυρίδες»