Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα ανά τον κόσμο

1930: Η Κωνσταντινούπολη μετονομάζεται και επίσημα σε Ιστανμπούλ

Τα σημαντικότερα γεγονότα ανά τον κόσμο σαν σήμερα, 28 Μαρτίου

845: Τρεις τόνους ασήμι, ποσό τεράστιο για την εποχή, δίνει στους Βίκινγκς ο βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, για να φύγουν από το Παρίσι, το οποίο είχαν καταλάβει.

1801 – Υπογράφεται η Συνθήκη της Φλωρεντίας.

1802 – Ο Χάινριχ Βίλχελμ Όλμπερς ανακαλύπτει τον 2 Παλλάς, το δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.

1809 – Πόλεμος της Ιβηρικής Χερσονήσου: Η Γαλλία νικά την Ισπανία στη μάχη του Μεδεγίν.

1814 – Αγγλοαμερικανικός πόλεμος του 1812: Το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου νικά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σε ναυμαχία στα ανοιχτά του Βαλπαραΐσο στη Χιλή.

1854: Γαλλία, Αγγλία και Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Ρωσία.

1930: Η Κωνσταντινούπολη μετονομάζεται και επίσημα σε Ιστανμπούλ.

1933 – Το διπλάνο City of Liverpool της Imperial Airways γίνεται το πρώτο αεροπλάνο αεροπορικής εταιρείας που συντρίβεται λόγω σαμποτάζ, καθώς ένας επιβάτης βάζει φωτιά στο σκάφος.

1941: Αυτοκτονεί η Αγγλίδα συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ.

1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ναυμαχία στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Ο Βρετανός ναύαρχος Άντριου Κάνινγκαμ ηγείται του βασιλικού ναυτικού στην καταστροφή τριών μεγάλων ιταλικών βαριών καταδρομικών και δύο αντιτορπιλικών.

1962 – Αποφασίζεται να μεταφερθούν 2.000 βουστάσια και οι 10.000 αγελάδες τους από την Αθήνα στην Κωπαΐδα, όπου η «βοσκή είναι πλουσιότερη» και, κυρίως, η δυσοσμία δεν είναι ενοχλητική.

1964 – Πρόθεση επηρεασμού του ανακριτικού έργου για τη δολοφονία Λαμπράκη αποκαλύπτεται ότι αποδίδει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια ο αρεοπαγίτης Αντώνιος Φλώρος στην έκθεση που συνέταξε για την υπόθεση. Ο Φλώρος αναγνωρίζει ωστόσο ότι ο Κόλλιας ενήργησε εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του και η έκθεση τίθεται στο αρχείο με εντολή του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Σόντη.

1964: Οι Beatles, με 10 τραγούδια στα 100 καλύτερα του top-100, «σπάνε» το ρεκόρ που κατείχε ο Έλβις Πρίσλεϊ με 9 τραγούδια.

1969: Ο Γιώργος Σεφέρης κάνει μία διάσημη δήλωση στην Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC αντιτιθέμενος στη χούντα των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα.

1972: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει όλα τα αξιώματα: του αντιβασιλέα, του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και του προέδρου της Βουλής.

1979 – Διαρροή ψυκτικού υγρού στον πυρηνικό αντιδραστήρα της μονάδας 2 του Θρι Μάιλ Άιλαντ, έξω από το Χάρισμπεργκ (Πενσιλβάνια), οδηγεί σε υπερθέρμανση και μερική τήξη του πυρήνα.

1979 – Η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίζει την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του Τζέιμς Κάλαχαν, προκαλώντας γενικές εκλογές.

1995: Η «17 Νοέμβρη» αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες εναντίον του MEGA.

1999: Παραστρατιωτική σερβική ομάδα σκοτώνει 146 Αλβανούς του Κοσόβου στην περιοχή Ιζμπίτσα.

2005 – Ισχυρός σεισμός συγκλονίζει τη βόρεια Σουμάτρα, αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

2006 – Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.