Σαν σήμερα: Γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο

Σαν σήμερα συνέβησαν διάφορα σημαντικά γεγονότα τα οποία έχουν μείνει στην Ιστορία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κάνει την ιστορική δήλωση ότι η Ελλάδα, «έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο». Ξέσπασε η «Στάση του Νίκα», ο Ιωάννης Καποδίστριας μετέφερε την πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας στην Αίγινα και πολλά άλλα.

Γεγονότα

532 – Ξεσπά η Στάση του Νίκα στην Κωνσταντινούπολη: Μία διαμάχη μεταξύ οπαδών διαφορετικών ομάδων αρματοδρομίας -των Βένετων και των Πράσινων- κλιμακώνεται σε βίαιες συγκρούσεις στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός θα την πνίξει στο αίμα, με 30.000 νεκρούς.

1055 – Η Θεοδώρα γίνεται αυτοκράτειρα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
1158 – Ο Βλαδίσλαος Β’ γίνεται βασιλιάς της Βοημίας.
1571 – Χορηγείται η ελευθερία της θρησκείας στην αυστριακή αριστοκρατία.
1693 – Ισχυρός σεισμός καταστρέφει περιοχές της Σικελίας και της Μάλτας.
1787 – Ο Ουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει την Τιτάνια και τον Όμπερον, δύο από τους δορυφόρους του Ουρανού.

1828 – Ο Ιωάννης Καποδίστριας μεταφέρει την πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας στην Αίγινα.
1861 – Η Αλαμπάμα αποσχίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
1863 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Το CSS Alabama βυθίζει στο Τέξας το USS Hatteras.

1916 – Ο μοναδικός βουλευτής του γερμανικού Ράιχσταγκ που προσπαθεί να καταγγείλει την εξόντωση των Αρμενίων είναι ο Καρλ Λίμπκνεχτ της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, αργότερα ιδρυτής του γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ζητά να ενημερωθεί το Σώμα για την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από τους Τούρκους, ερώτηση που προκαλεί την άμεση διακοπή της συνεδρίασης.

1922 – Γίνεται για πρώτη φορά χρήση ινσουλίνης για τη θεραπεία διαβήτη σε ασθενή.
1923 – Στρατεύματα από τη Γαλλία και το Βέλγιο εισβάλλουν στην κοιλάδα του Ρουρ για να αναγκάσουν τη Γερμανία να πληρώσει τις αποζημιώσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1927 – Ο Λούις Μάγιερ, επικεφαλής της Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), ανακοινώνει τη δημιουργία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών σε ένα συμπόσιο στο Λος Άντζελες.
1935 – Η Αμέλια Έρχαρτ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πετάει μόνος του από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια.
1944 – Βομβαρδίζεται από τη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία ο Πειραιάς.

1945 – Δεκεμβριανά: Οι Θεόδωρος Μακρίδης, Αθηναγόρας Αθηνέλλης, Γιάννης Ζέβγος και Δημήτρης Παρτσαλίδης ως εκπρόσωποι της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ υπογράφουν εκεχειρία με τον Ρόναλντ Σκόμπι.

1962 – Χιονοστιβάδα στο Ουασκαράν του Περού σκοτώνει τέσσερις χιλιάδες άτομα.
1964 – Στις ΗΠΑ, ο γενικός χειρουργός Λούθερ Τέρι, εκδίδει την πρώτη έκθεση για τις βλαπτικές παρενέργειες του καπνίσματος.

1967 – «Να προστατευθεί η νεογέννητη τηλεόραση για να μην ακολουθήσει τον κακό δρόμο του ραδιοφώνου», είναι το συμπέρασμα δημόσιας συζήτησης για το ζήτημα, στην οποία ο καθηγητής Ιωάννης Κακριδής δηλώνει: «Βλέπω την τηλεόραση σαν κεραυνό που έρχεται να μας καταστρέψει. Εκατομμύρια ώρες θα χάνονται για να βλέπουμε ασήμαντα πράγματα«.

1970 – Ενώπιον δεκάδων κατοίκων του Μολύβου της Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εμβολίζει και βυθίζει ελληνικό αλιευτικό το οποίο έπλεε λίγα μίλια από τις ακτές της Λέσβου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και αρνήθηκε να την ακολουθήσει, ενώ στη συνέχεια οδηγεί άλλο προς τα τουρκικά παράλια.
1972 – Το Ανατολικό Πακιστάν μετονομάζεται σε Μπανγκλαντές.
1972 – Στη Νέα Υόρκη, η Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας ζητά να γίνει έλεγχος στο εργοστάσιο ατομικής ενέργειας στο Ίντιαν Πόιντ.
1973 – Μεγάλες ζημιές σημειώνονται σε σπίτια από το σεισμό στον Πύργο Ηλείας.
1973 – Αρχίζει η δίκη για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

1979 – Ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου αποχωρεί από την ΕΔΗΚ και ιδρύει το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ).
1980 – Ο Νάιτζελ Σορτ, σε ηλικία 14 χρόνων, γίνεται ο μικρότερος σκακιστής, που κατακτά το βαθμό του Διεθνούς Μάστερ.
1981 – Στο Ελ Σαλβαδόρ, η χούντα επιβάλει στρατιωτικό νόμο.
1982 – Ο Στιβ Ντέιβις γράφει ιστορία όταν κάνει το πρώτο μεγαλύτερο σερί (147) κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής κάλυψης snooker (μπιλιάρδο).

1983 – Το Διαδίκτυο , (Internet) είναι πλέον γεγονός.

1984 – Ο Μάικλ Τζάκσον, είναι υποψήφιος για 12 βραβεία Γκράμι για το άλμπουμ του Thriller. Τελικά κερδίζει τα 8.

1989 – Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κάνει την ιστορική δήλωση ότι η χώρα «έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο».

1990 – 200.000 άνθρωποι απαιτούν την ανεξαρτησία της Λιθουανίας, που τερματίστηκε το 1940 από τον Κόκκινο Στρατό.

1991 – Στην Κολομβία οι αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού συμφωνούν με την κυβέρνηση για την παράδοση των όπλων τους.

1992 – Στην Ιαπωνία, επίσημα έγγραφα δείχνουν ότι, πριν 50 χρόνια, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατός υποχρέωνε γυναίκες να γίνονται πόρνες, προς διασκέδαση των στρατιωτών του.

1992 – Ο Πολ Σάιμον γίνεται ο πρώτος δυτικός καλλιτέχνης που κάνει τουρνέ στη Δυτική Αφρική μετά τη λήξη του πολιτιστικού μποϊκοτάζ.

2007 – Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απαγορεύει την τέλεση γάμων και βαπτίσεων σε ιδιωτικά παρεκκλήσια και υπαίθριους χώρους, με την αιτιολογία ότι το μυστήριο χάνει την ιερότητά του, καθώς «οι προσκεκλημένοι μιλούν στα κινητά τους, γελούν, καπνίζουν και μασούν μαστίχα».