Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος: Ομόφωνο ΟΧΙ στο ΓεΣΥ

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, κάλεσε εκ νέου τα μέλη του, να  μην συμμετάσχουν στο προτεινόμενο ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο του Ιατρικού Σώματος, «παρά τις επιμέρους συγκλίσεις, δυστυχώς επί της ουσίας οι διαφορές παρέμειναν, ενώ η συνολική ανταπόκριση στα βασικά αιτήματά μας ήταν αρνητική».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του χθες βράδυ, τόνισε ότι “Το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων”.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Tο Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος μετά την μαζική Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ημερομηνίας 27/10/2018 έλαβε ξεκάθαρη εντολή για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ιατρών στο προτεινόμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

Ως οφείλαμε με καλή πίστη προσήλθαμε στο διάλογο στη βάση αυτών των προϋποθέσεων. Κατά τις συναντήσεις που είχαμε με το Υπουργείο Υγείας, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά τις επιμέρους συγκλίσεις δυστυχώς επί της ουσίας οι διαφορές παρέμειναν ενώ η συνολική ανταπόκριση στα βασικά αιτήματά μας ήταν αρνητική.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα και κυρίως τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί ο προτεινόμενος σχεδιασμός ως προς την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλειας των ασθενών, το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) με ομόφωνη απόφαση του, καλεί τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στο προτεινόμενο σχέδιο.

O Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος παραμένει προσηλωμένος στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας καθώς και στην προστασία του ιατρικού λειτουργήματος και της αξιοπρέπειας των γιατρών».