Σανγκάη: Μόνο ρομπότ μάγειρες και σερβιτόροι σε εστιατόριο

Εστιατόριο που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα στη Σανγκάη διαθέτει μόνο ”ρομποτικό” προσωπικό. Το εστιατόριο διαθέτει περισσότερα από 12 ρομπότ που εργάζονται ως μάγειρες και σερβιτόροι. Το μηχανικό προσωπικό ξέρει να μιλάει, να χαιρετάει τους πελάτες, να σερβίρει τα πιάτα καθώς και να μαγειρεύει όλα τα 2φαγητά.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι η ιδέα για τα ρομπότ ξεκίνησε όταν η κόρη του τον παρακάλεσε να της φτιάξει ένα ρομπότ για να την βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού, μια και η ίδια δεν ήθελε να τις κάνει.

Δύο από τα ρομπότ βρίσκονται στην υποδοχή του εστιατορίου και χαιρετούν με ευγένεια τους πελάτες, τέσσερα σερβίρουν το φαγητό, δύο μεγαλύτερα βρίσκονται στην κουζίνα και ειδικεύονται στο τηγάνισμα, ενώ τα υπόλοιπα φτιάχνουν φρέσκα ζυμαρικά.

Τα ρομπότ-σερβιτόροι μπορούν να κινηθούν μόνο κατά μήκος μίας ευθείας διαδρομής και όταν κάποιος από τους πελάτες τα 3εμποδίζει, τότε εκείνα ζητούν ευγενικά να μετακινηθούν για να μπορέσουν να περάσουν.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου δήλωσε στην τοπική εφημερίδα «Modern Times» ότι τα ρομπότ του κόστισαν 40.000 γουάν, δηλαδή 6.500 δολάρια.

Ανέφερε μάλιστα ότι τα ρομπότ μπορούν να καταλάβουν 40 καθημερινές φράσεις, δεν αρρωσταίνουν και δεν παίρνουν άδεια, ενώ εξήγησε πως μετά από τη δίωρη φόρτιση που χρειάζονται, μπορούν να δουλέψουν μέχρι και πέντε ώρες.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αύξηση του κόστους εργασίας στην Κίνα αποθαρρύνει τους εργοδότες, οι οποίοι στρέφονται στην αυτοματοποίηση.

4