Σαμαράς-Στουρνάρας συζήτησαν την επιστροφή της τρόικας

Συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά είχε σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Στουρνάρας, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν θα ζητήσει η Κυβέρνηση παράταση για το πρόγραμμα της κινητικότητας, προκειμένου να υπάρξει επαναδιατύπωση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό «για τις εκκρεμότητες που έχουμε ενόψει έλευσης τρόικας και θα δουλέψουμε σκληρά τις επόμενες ημέρες, για να καλύψουμε τα κενά. Αυτό μόνο».

Την ίδια στιγμή σε ομιλία του στο Eurobank Investor Forum ο κ. Στουρνάρας έδωσε ένα τόνο αισιοδοξίας, αναφορικά με την ομαλή έκβαση της κυβερνητικής κρίσης στην Ελλάδα λέγοντας ότι η χώρα «έχει μια νέα κυβέρνηση, που είναι πλήρως προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τις απαραίτητες αλλαγές» και πρόσθεσε ότι «τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση ότι η στασιμότητα ισοδυναμεί με καταστροφή».

Ο κ. Στουρνάρας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο ότι «η κοινοβουλευτική στήριξη υπερβαίνει τις ψήφους των Βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε ότι «πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις, η συνεργασία και αλληλεγγύη, που επετεύχθησαν ανάμεσα σε ιδεολογικά αντίθετες δυνάμεις, είναι πρωτοφανείς στη σύγχρονη ελληνική ιστορία».

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «θα συνεχίσουν να εργάζονται επίμονα όχι μόνο για να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και για να αλλάξουν τη χώρα» και σημείωσε την πεποίθηση του ότι «στην πράξη περισσότερες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν την κυβέρνηση».

Σχετικά με την εκταμίευση των δόσεων του Μαϊου και του Ιουνίου ύψους 7,5 δισ. ευρώ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «ήταν ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά, γεγονός που αναγνωρίστηκε και στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου της ΕΕ και του ΔΝΤ για το Δεύτερο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι «η επόμενη δόση των περίπου 8,1 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτεί προς το τέλος Ιουλίου, υπό τον όρο η Ελλάδα να εκπληρώσει συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις».