Σαμαράς: Προσπάθειες να πείσει την Ευρώπη πριν τη Σύνοδο

“Με τη βοήθειά σας ο πιο αδύναμος κρίκος θα γίνει σύντομα ακρογωνιαίος λίθος στο ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα” δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα καταστήσει την επιτυχία της, συνολική νίκη για ολόκληρη την Ευρώπη.Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, αφού έχει ήδη διανύσει έναν δύσκολο και επίπονο δρόμο. Την ίδια ώρα όμως αναφέρεται και στις σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού κάνοντας λόγο για “Ρεκόρ Γκίνες” και αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας των τελευταίων χρόνων”Εφαρμόσαμε την αυστηρότερη λιτότητα που εφαρμόστηκε ποτέ, μέτρα περικοπής του ελλείμματος 25% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια. Διανύσαμε πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης με συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ… Ταυτόχρονα αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν πολλές δομικές αλλαγές..”.

Σκληρή γλώσσα όμως χρησιμοποίησε για να τονίσει και την ανάγκη να μη διαρραγεί περαιτέρω η κοινωνική συνοχή “Οι κοινωνίες δεν είναι μηχανές για να τις κλείνουμε και να αντικαθιστούμε τα ελαττωματικά τους εξαρτήματα. Οι άνθρωποι δεν είναι ”ανταλλακτικά”. Πρέπει να διορθώνεις τα προβλήματα ενώ διατηρείς την κοινωνία ενωμένη και τη συνοχή της ζωντανή.”

Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα της ελλιπούς αγωνιστικότητας της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας την ως το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, ως “το μεγάλο βήμα που έχει η Ευρώπη μπροστά της” επικαλούμενος ταυτόχρονα την ευρωπαική αλληλεγγύη και την ανάγκη εφαρμογής της. “Όλοι μαζί είμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις κυρίως στον τομέα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας” σημείωσε ο πρωθυπουργός “και όλοι μαζί μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα”.

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα, με την βοήθεια και αλληλεγγύη της Ευρώπης θα καταστεί ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαικού οικοδομήματος, δεχόμενος τα χειροκροτήματα των ευρωπαίων ομολόγων του.