Σαμαράς: “Η Ελλάδα δεν παζαρεύει τη ελευθερία της”

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια τελέστηκε στη Θεσσαλονίκη η δοξολογία για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο, ενώ ο ανώτατος πολιτειακός άρχων θα παραστεί και στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και το ιστορικό ΟΧΙ. Παρών είναι και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη  δήλωσε ότι  «η Ελλάδα δεν παζαρεύει την ελευθερία της»

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ήρθε πλέον ο καιρός να κοιτάξουμε μπροστά και να συνεργαστούμε με όλους, ώστε «να απαλλαγούμε από τα δεσμά της υπανάπτυξης και της υπερχρέωσης που μας οδηγεί σε ταπείνωση».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα την ανάγκη να δείξουμε πίστη στις δυνάμεις μας, ενότητα και τον πατριωτισμό μας,
προσθέτοντας ότι «μόνο η διχόνοια μπορεί να μας διασπάσει».

«Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη φτάνει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Και αυτό εξαρτάται μόνο
από εμάς», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Εμείς το ξέρουμε ήδη και σε λίγο θα το καταλάβουν και οι άλλοι».

Όλες οι εκδηλώσεις οργανώνονται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας  με περισσότερους από δύο χιλιάδες αστυνομικούς να  έχουν εντολή τον αποκλεισμό των πολιτών από τους χώρους των επισήμων.

Οι κ. Παπούλιας και Σαμαράς κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για ξενάγηση στην έκθεση
κειμηλίων και ντοκουμέντων από την απελευθέρωση της πόλης το 1912. Ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά θα επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ το βράδυ ο κ. Παπούλιας θα παραστεί στην πανηγυρική τελετή για την επέτειο που οργανώνει το ΑΠΘ για πρώτη φορά στην αίθουσα του ΚΘΒΕ, λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί στους χώρους του πανεπιστημίου.

Η αυριανή ημέρα είναι αφιερωμένη στην είσοδο του ελληνικού στρατού το 1912 στην πόλη, για την οποία το ΥΜΑΘ οργανώνει εντυπωσιακές εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου, στις οποίες, ωστόσο, δεν συμμετέχει ο δήμος.

Στις 9 π.μ. 700 στρατιώτες, μερικοί εκ των οποίων θα φέρουν στολές εποχής, καθώς επίσης και ίλη ιππικού, θα εισέλθουν στην πόλη από την περιοχή των Σφαγείων στη δυτική πλευρά και αφού διανύσουν τη διαδρομή που ακολούθησαν τα
ελληνικά στρατεύματα το ’12, θα καταλήξουν στην πλατεία του Λευκού Πύργου.

Εκεί, άγημά τους θα παραλάβει τον κ. Παπούλια και θα γίνει έπαρση της σημαίας στο σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Η πλατεία θα είναι αποκλεισμένη σε μεγάλη ακτίνα από αστυνομικές δυνάμεις. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 11 π.μ.
την Κυριακή με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου παρουσία του κ. Παπούλια.

Οι οργανωτές, μετά και τα περσινά επεισόδια, έχουν λάβει μέτρα ώστε να αποφευχθεί επανάληψή τους. Η διαδρομή από το Μέγαρο Μουσικής έως και 100 μ. μετά την εξέδρα των επισήμων θα μετατραπεί σε «νεκρή ζώνη».

Θα απαγορεύεται η προσέγγιση από Βασιλίσσης Όλγας έως τη λεωφόρο της παρέλασης με την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, αλλά και τμημάτων του στρατού. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πετάει την ώρα της διέλευσης των τμημάτων, στρατιωτικών και πολιτικών, ενώ σε επίκαιρο σημείο θα τοποθετηθεί και ο γνωστός σιδερένιος φράχτης.

Έως χθες, πάντως, δεν υπήρχε εικόνα για προγραμματισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όμως οι αρχές δεν αποκλείουν έναν ενδεχόμενο αιφνιδιασμό.

Στην Αθήνα, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, οι σχολικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή.