Σαμαράς – Βενιζέλος αναζητούν ”κόκκινες γραμμές” με Τρόικα

Σαμαράς και Βενιζέλος καθορίζουν ιεραρχώντας τα θέματα στα οποία θα επιμείνουν αλλά και σε εκείνα που θα μπορέσουν να κάνουν ένα βήμα πίσω στον επικείμενο -και εξαιρετικά κρίσιμο για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους- γύρο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που θα ξεκινήσει σε δέκα ημέρες στην Αθήνα.

Αυτό ακριβώς ήταν και το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συζήτησαν επίσης και για την τακτική που θα ακολουθήσουν έναντι του κ. Τσίπρα, αλλά και για τον εκλογικό νόμο, η αλλαγή του οποίου φαίνεται ότι παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης έθεσαν τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» και φαίνεται ότι συμφώνησαν στην ανάγκη επιμονής της Αθήνας στην πολιτική των φοροελαφρύνσεων που ήδη έχουν εξαγγελθεί άλλωστε, αλλά και στην αποτροπή της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων αλλά και του ανοίγματος του ασφαλιστικού.

Κοινή γραμμή των δύο κυβερνητικών κομμάτων αποτελεί επίσης και η προώθηση νέας ρύθμισης για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, δεν υπήρξε οριστική συμφωνία για το τι θα γίνει με άλλα κρίσιμα ζητήματα που θέτουν οι εκπρόσωποι της τρόικας και τα οποία είναι τα εξής:

«Λοκ αουτ».
Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «γαλάζιοι» υπουργοί θεωρούν ότι μπορεί σε αυτά να υπάρξει υπαναχώρηση, προκειμένου να κερδηθούν οι φοροελαφρύνσεις που είναι -όπως εκτιμούν- σημαντικότερες για τους πολίτες. Στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, υπάρχει αντίθετη άποψη, την οποία και εξέφρασε χθες ο κ. Βενιζέλος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό την όλη κατάσταση και τονίζουν ότι δεν μπορεί η Αθήνα να κερδίσει όλα όσα η ίδια θέτει στο τραπέζι, χωρίς να δεχτεί να παραχωρήσει κάτι.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να βολιδοσκοπήσει τους βουλευτές του κόμματός του και να δει εάν και κατά πόσο θα μπορούσαν να στηρίξουν μια σχετική υπαναχώρηση στα δύο συγκεκριμένα αιτήματα της τρόικας, έτσι ώστε να καθορίσει συγκεκριμένα την κυβερνητική γραμμή εν όψει της έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών.

Η υποχρέωση
Ενα ακόμη θέμα που ετέθη στη χθεσινή σύσκεψη ήταν και η υποχρέωση της χώρας για τις 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτή η δέσμευση πρέπει να υλοποιηθεί, μια θέση που έχει εκφράσει κατά το πρόσφατο παρελθόν ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Βενιζέλος φάνηκε να συμφωνεί, αν και έθεσε ξανά θέμα επαναπροσδιορισμού του πλαισίου εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι 6.500 απολύσεις θα γίνουν και η «δεξαμενή» θα είναι αυτή που έχει περιγράψει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πάντως ότι στις 6.50 θα πρέπει να ενταχθούν και όσοι έχουν παραμείνει μέσω των προσωρινών διαταγών των δικαστηρίων (περίπου 2.000 υπάλληλοι).

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τα εκκρεμή θέματα που αφορούν κυρίως τα εργασιακά. «Δεν θα χαθούμε στις λεπτομέρειες ούτε θα ανοίξουμε λανθασμένα μέτωπα τα οποία δεν πείθουν την κοινωνία και δεν προσφέρουν κάτι στην ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την τακτική της κυβέρνησης απέναντι στον κ. Τσίπρα, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφωνήσαν στο ότι πρέπει να αποδομηθεί (και με στοιχεία) το πρόγραμμα που ανακοίνωσε.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι «υπάρχει ένας εθνικός διχασμός, γιατί οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της αξιωματικής έχουν επιλέξει έναν πάρα πολύ εύκολο ρόλο, που θυμίζει τις χειρότερες εκδοχές της Μεταπολίτευσης: τον ρόλο της δημαγωγίας, της παροχολογίας, μια προσέγγιση η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων και υποτιμά τις θυσίες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού».