Σαββίδης και Αγγελίδης ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας

Σαββίδης και Αγγελίδης ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διορισμού του νέου Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Σαββίδη και του νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Σάββα Αγγελίδη.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «ενασκώντας τις εκ του Συντάγματος παραχωρηθείσες εξουσίες, προχωρώ σήμερα στον διορισμό του κ. Γιώργου Σαββίδη και του κ. Σάββα Αγγελίδη στα αξιώματα του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιστοίχως.

Έχω πλήρη συναίσθηση των ιδιαίτερων ευθυνών που συνεπάγονται για κάθε Πρόεδρο οι διορισμοί αυτοί, συνεπεία της σημαίνουσας αποστολής τους.

Ως εκ τούτου, για τη λήψη της εν λόγω απόφασης προσμέτρησα:

• Το ήθος, την εντιμότητα, την ευθυκρισία την ακεραιότητα του χαρακτήρα που διακρίνει και τους δύο.

• Την εμβριθή γνώση και το άριστο επίπεδο της νομικής σας κατάρτισης.

• Την προηγούμενη πολυετή πείρα και εμπειρία που έχετε αποκομίσει από την υπηρεσία σας στη δικαιοσύνη και σε διάφορες συναφείς με τον τομέα της δικαιοσύνης θέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαι απολύτως βέβαιος ότι η επιλογή σας θα δικαιώσει στον μέγιστο βαθμό τις ομολογουμένως υψηλές προσδοκίες που απορρέουν από τον διορισμό σας.

Προσδοκίες τόσο δικές μου, αλλά πρωτίστως του συνόλου των πολιτών λαμβάνοντας υπόψη ότι στη βάση των αυστηρά καθορισμένων από το Σύνταγμα εξουσιών και αρμοδιοτήτων που σας παρέχει η θέση που αναλαμβάνετε, καλείσθε να περιφρουρήσετε τις αρχές και αξίες που διέπουν κάθε ευνομούμενο κράτος.

Αρχές και αξίες που απαιτούν την προσήλωση στην επικράτηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος και την πιστή εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Είναι μια βαριά ευθύνη που κληρονομείτε από τον προκάτοχο σας, κ. Κώστα Κληρίδη, τον οποίον και θερμότατα ευχαριστώ για τη συνεργασία και τη θετική συμβολή του στην επικράτηση του κράτους δικαίου.

Την ίδια στιγμή καλείσθε, επίσης, με απόλυτη ανεξαρτησία στις κρίσεις και τις αποφάσεις σας, να διαφυλάξετε την εύρυθμη λειτουργία, τη νομιμότητα λήψης αποφάσεων και την εντός των ορίων του Συντάγματος συμπεριφορά όλων ανεξαιρέτως των θεσμών και αξιωματούχων του κράτους.

Πρέπει να τονίσω ότι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων και της πολιτικής μας τέθηκε εξαρχής η ισοπολιτεία, η ισονομία, η εμπέδωση της χρηστής διοίκησης, ως επίσης η προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του πολίτη από κάθε μορφή αυθαιρεσίας και κατάχρησης της εξουσίας.

Υπό το πρίσμα αυτό και προς την κατεύθυνση της συνεχούς προαγωγής και διασφάλισης του υπέρτατου αυτού στόχου, ως νομικοί σύμβουλοι του κράτους, έχετε χρέος να εντοπίζετε στοχευμένα τις όποιες αδυναμίες και λάθη και να λαμβάνετε διορθωτικές αποφάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη, την ίδια ώρα, τη μεστή αλλαγών και προκλήσεων εποχή που διανύουμε αποτελεί ύψιστης σημασίας για τους πολίτες το αίσθημα για:

• Την αυστηρή εποπτεία τήρησης των διατάξεων του Συντάγματος, προς προστασία των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών, αλλά και τη διαφύλαξη του κύρους των θεσμών.

• Την ευρύτερη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του τομέα απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και συναφών πτυχών του Κυπριακού Δικαίου, που το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προωθήσει.

• Την όσον το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματική διερεύνηση εκκρεμουσών υποθέσεων.

• Την παραπομπή ενώπιον της δικαιοσύνης όλων όσων στοιχειοθετούνται εις βάρος τους αδικήματα.

Σήμερα ομολογώ ότι αποχωρίζομαι των υπηρεσιών δύο στενών και ικανότατων συνεργατών μου, η προσφορά των οποίων καταγράφεται μέσα από το αποδεδειγμένα πλούσιο και ουσιαστικό έργο που επιτέλεσαν στα καίρια πόστα των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, και Άμυνας.

Δύο συνεργάτες που τους χαρακτηρίζουν οι αρετές της εντιμότητας, του πολιτικού και προσωπικού ήθους και της εργατικότητας.

κ. Σαββίδη, κ. Αγγελίδη, αγαπητοί μου Γιώργο και Σάββα,

από σήμερα καθίσταστε ανεξάρτητοι αξιωματούχοι του κράτους, ουδείς έχει δικαίωμα παρέμβασης στο έργο σας. Κάτι που έπραξα και επί της θητείας του απερχόμενου ενικού Εισαγγελέα. Γνώμονας σας από τούδε και στο εξής είναι η αταλάντευτη προσήλωση, συνέπεια, αντικειμενικότητα και αμεροληψία στην επιτέλεση των καθηκόντων σας.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θέτοντας τη δική σας σφραγίδα θα αποτελέσετε παράδειγμα προς μίμηση, επιφέροντας μέσα από την ευθυκρισία και το βαθύ δημοκρατικό αίσθημα που σας διακρίνει, ουσιαστικές και ορθολογιστικές τομές στη Νομική Υπηρεσία και όχι μόνο.

Σας συγχαίρω και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην επιτέλεση της άκρως σημαντικής αποστολής σας.

Θα ήταν παράλειψη, εάν πριν την ολοκλήρωση της σεμνής αυτής τελετής, δεν επαναλάμβανα τις θερμές ευχαριστίες στον απερχόμενο Γενικό Εισαγγελέα, κ. Κώστα Κληρίδη, για την επάρκεια και αφοσίωση που επέδειξε υπηρετώντας την κοινωνία και τον τόπο από τη βαρύνουσα θέση που του εμπιστεύθηκε η Πολιτεία.

Η πολύχρονη και ευδόκιμος παρουσία του στα νομικά δρώμενα της πατρίδας μας υπήρξαν σημαντικές προς υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης και των προνοιών του Συντάγματος.

Αναλόγως σημαντική υπήρξε και η συνδρομή του στις υπό εξέλιξη εκσυγχρονιστικές προσπάθειες του συστήματος δικαιοσύνης του τόπου μας, όπως προανέφερα.

κ. Κληρίδη, αγαπητέ μου Κώστα, εύχομαι κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, ως επίσης κάθε επιτυχία στους μελλοντικούς στόχους και επιδιώξεις σας».

Από πλευράς του ο κ. Σαββίδης, μιλώντας και εκ μέρους του κ. Αγγελίδη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους «έχοντας πλήρη επίγνωση του βάρους του καθήκοντος και της υποχρέωσης που απορρέουν από τους διορισμούς μας, αλλά και των προσδοκιών που τόσο εσείς κ. Πρόεδρε όσο και όλη η κοινωνία έχετε».

Πρόσθεσε ότι «διαδεχόμαστε έναν καταξιωμένο Γενικό Εισαγγελέα, έναν ακούραστο υπηρέτη της δικαιοσύνης τον κ. Κώστα Κληρίδη, ο οποίος στην πολυετή του θητεία τόσο ως διαπρεπής Δικαστής όσο και ως Γενικός Εισαγγελέας υπηρέτησε τη δικαιοσύνη και τη χώρα μας με αξιοπρέπεια, ήθος, ακεραιότητα και εντιμότητα».

Επεσήμανε ακόμα ότι «θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, με τόλμη, εντιμότητα, αποφασιστικότητα και απαρέγκλιτη προσήλωση στο Σύνταγμα και στους νόμους, στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο ακέραιο και να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού και ομοίως στο ακέραιο να αρθούμε στο ύψος των όποιων περιστάσεων, διασφαλίζοντας τη συνταγματική τάξη και το δημόσιο συμφέρον».

Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε ότι «διαβεβαιώνουμε ότι με πολλή προσοχή, ορθολογισμό και σύνεση θα πράττουμε πάντοτε υπέρ της διασφάλισης της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου».

Σημείωσε, επίσης, ότι «κωφεύοντας σε οποιαδήποτε τυχόν προσπάθεια επηρεασμού και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και ευνοϊκή μεταχείριση, θα εργαστούμε για ανύψωση του κύρους και της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, μακριά από συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπιμότητες και προάγοντας ότι ο νόμος ισχύει για όλους το ίδιο».

Διαβεβαίωσε ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και των συνταγματικών ελευθέριών θα διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού, ενώ σημείωσε ότι θα αξιοποιηθούν πλήρως οι γνώσεις και ικανοτήτων των στελεχών της Νομικής Υπηρεσίας αξιοποιώντας και την τεχνολογία.

Είπε ακόμα ότι θα εργαστούν και για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος αλλά και για την αναβάθμιση του επαγγέλματος του δικηγόρου.

Τέλος, επεσήμανε ότι «δεσμευόμαστε σε εσάς και τον κυπριακό λαό ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θα επενδύσουμε το άπαν των δυνατοτήτων και ικανοτήτων μας και θα υπηρετήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας με εντιμότητα και ακεραιότητα με μόνο σκοπό και στόχο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και το καλό της χώρας μας και των πολιτών της».