Σήμερα τα προκαταρτικά αποτελέσματα της Pimco για ανακεφαλαιοποίηση και βιωσιμότητα του χρέους

Σήμερα αποστέλλονται τα προκαταρτικά αποτελέσματα της Pimco στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στην οποία αναφέρεται  το ποσό που θα χρειαστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου για ανακεφαλαιοποίηση ενώ τη Δευτέρα, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν. Το ποσό, θα καθορίσει τη δυνατότητα βιωσιμότητας του κυπριακού δημόσιου χρέος  και το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα, ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν στο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου, το οποίο θα απασχολήσει η Κυπριακή δανειακή σύμβαση.

Υπολογίζεται ότι ο κράτος θα χρειαστεί €1,5 δις για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέχρι το 2016, που αποτελεί νέο δανεισμό, καθώς και €6 δις για την αναχρηματοδότηση του ληξιπρόθεσμου χρέους.

Η προκαταρτική έκθεση της Pimco για το ύψος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού βρίσκεται ήδη στα χέρια της συντονιστικής επιτροπής που έχει συσταθεί για την επίβλεψη της διεξαγωγής του διαγνωστικού ελέγχου.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ η Αλίκη Στυλιανού, Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι τα αποτελέσματα ήδη μελετούνται σε βάθος και θα υπάρξει ενημέρωση πιθανότατα τη Δευτέρα.

“Η προκαταρκτική έκθεση της PIMCO αποστάληκε τις πρωινές ώρες στηνΚύπρο από τα γραφεία του οίκου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και συγκεκριμένα στη Συντονιστική Επιτροπή που είχε συσταθεί για την επίβλεψη της διεξαγωγής του διαγνωστικού ελέγχου”, υποστηρίζει η κ. Στυλιανού.

Στην Επιτροπή, μετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, της Τρόικας, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης EFSF/ ESM,

Από το πρωί μελετάται η έκθεση σε βάθος, ιδιαίτερα τη μεθοδολογία που έχει χρησιμοποιήσει η PIMCO για τον προκαταρκτικό υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η έκθεση αφορά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, καθώς τα τελικά αναμένονται από την PIMCO εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου 2013.

Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει αγωνία για το ύψος του προκαταρκτικού ποσού ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία που έχω αναφέρει πιο πάνω, θα προβούμε σε ενημέρωση, ενδεχομένως τη Δευτέρα”, κατέληξε η κ Στυλιανού.