Σήμερα τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Διαθέσιμα θα είναι από σήμερα προς τους ενδιαφερόμενους τα πρώτα σύνολα δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες που διεξήγαγε στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης η Νορβηγική εταιρία PGS, για την ύπαρξη υδρογονανθράκων, μετά τη σχετική άδεια που δόθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η PGS έχει συλλέξει δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα στη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ και τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα (fast track) είναι πλέον διαθέσιμα. Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονται, επίσης, δεδομένα μαγνητικών και βαρυτικών καταγραφών.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, «μετά από 15 χρόνια αδράνειας, η συγκεκριμένη περιοχή ξαναμπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά μάλιστα και από τις πρόσφατες, πολλά υποσχόμενες, ανακαλύψεις στην περιοχή της Μεσογείου. Η εν λόγω περιοχή, που αποτελεί αντικείμενο του επερχόμενου γύρου αδειοδοτήσεων, καταδεικνύει μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική».

Στόχοι του ερευνητικού προγράμματος είναι – σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ – η βελτίωση της κατανόησης της γεωλογικής δομή και των λεκανών απόθεσης ιζημάτων, καθώς και ο προσδιορισμός των πετρελαϊκών συστημάτων πριν την εκκίνηση του γύρου αδειοδοτήσεων, που προγραμματίζεται για τα μέσα του 2014.

Το πρόγραμμα καταγραφής, επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων, περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων δεδομένων, ενώ σε αυτά θα συμπεριληφθούν, επίσης, άλλα 6.000 χιλιόμετρα παλαιότερων δεδομένων ιδιοκτησίας του ΥΠΕΚΑ (που ανήκουν στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων), τα οποία θα υποστούν επανεπεξεργασία και μαζί με τα νεότερα θα συμβάλουν στην πληρέστερη ερμηνεία των πετρελαϊκών συστημάτων. Επιπροσθέτως, «χτυπήθηκαν» μερικές μεγάλου μήκους γραμμές, οι οποίες προχωρούν έως τα αβυσσικά πεδία της κεντρικής Μεσογείου.

Το ΥΠΕΚΑ δηλώνει ότι η επεξεργασία των δεδομένων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς το αρχικό πρόγραμμα της συλλογής των δεδομένων επεκτάθηκε από τα 8.500 χιλιόμετρα στα 12.500 χιλιόμετρα.

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «προχωρούμε σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο ερευνών των εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων. Μέσα στο 2014 θα υλοποιήσουμε τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων της χώρας. Με υπευθυνότητα, διαφάνεια και επιστημονική τεκμηρίωση, προβάλλουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, τις δυνατότητες προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων στον τομέα εξόρυξης και αξιοποίησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Καταλήγοντας ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι η Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επιλογή του αγωγού TAP, «αποκτά διακριτή θέση στο ενεργειακό γίγνεσθαι της, πολιτικά ταραγμένης, Νοτιοανατολικής Μεσογείου»