Σήμερα στις κάλπες οι Γάλλοι -Τα προβλήματα και με Μακρόν και με Λεπέν

Στις κάλπες για να επιλέξουν μεταξύ του Εμμανουέλ Μακρόν και της Μαρί Λεπέν βρίσκονται οι Γάλλοι σε μια αναμέτρηση με ξεκάθαρο φαβορί που μένει να επιβεβαιώσει τον τίτλο του.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδωσαν όλες στον Μακρόν ποσοστά μεταξύ 60-63% καθώς ο κεντρώος υποψήφιος εμφανίστηκε ως νικητής του debate που έγινε με την Λεπέν.

Υπό αυτό το πρίσμα κλειδί για τις εξελίξεις θεωρείται η συμμετοχή σε αυτό τον δεύτερο γύρο των εκλογών και η στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι των υποψηφίων που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο.

Το μεσημέρι θα γίνουν γνωστές από το υπουργείο Εσωτερικών οι πρώτες πληροφορίες για την προσέλευση. Η δημοσκοπική εταιρεία Ifop εκτιμά ότι για να ανατρέψει η Λεπέν την κατάσταση θα πρέπει η αποχή να φτάσει το πρωτοφανές στα γαλλικά χρονικά 40%.

Μια από τις πλέον έντονες προεκλογικές εκστρατείες, πάντως σημαδεύτηκε από την επίθεση χάκερ στο κίνημα του Εμ. Μακρόν.

Λίγα λεπτά πριν κλείσει και επίσημα η προεκλογική περίοδο τα μεσάνυκτα της Παρασκευής, το κίνημά του γνωστοποίησε ότι έπεσε θύμα μιας εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης με τους χάκερ. «Δεκάδες χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φωτογραφίες και συνημμένα αρχεία, που έφεραν ημερομηνίες από τις 24 Απριλίου (την πρώτη μέρα μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών), συνολικού όγκου περίπου 9 gigabyte αναρτήθηκαν από έναν χρήση που έφερε το όνομα EMLEAKS σε έναν ιστότοπο ανταλλαγής εγγράφων που επιτρέπει σε ανώνυμους χρήστες να αναρτούν περιεχόμενο.

Δεν έχει καταστεί σαφές ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή την ανάρτηση των δεδομένων, είτε αν αυτά είναι γνήσια.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε πως με δεδομένη την επίσημη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας (από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής) κάθε δημοσίευση λεπτομερειών σχετικά με την διαρροή των εγγράφων μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις.

Το κόμμα (En Marche!) του Μακρόν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αυτή η επιχείρηση «παρέμβασης κατά τις τελευταίες ώρες της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας προφανώς θέτει ζήτημα αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας, όπως έγινε στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια των τελευταίων προεδρικών εκλογών».
Οι ανοικτές πληγές και η επόμενη ημέρα

Ανεξάρτητα του ποιος θα κερδίσει τη μάχη το σίγουρο είναι ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών ανέδειξε το μεγάλο διχασμό που επικρατεί στη γαλλική κοινωνία, όπου το 45% των ψηφοφόρων επέλεξε να ψηφίσει υπέρ υποψηφίων που θέλουν να ανατρέψουν τους δεσμούς της χώρας με την ΕΕ. Είναι άλλωστε και η πρώτη φορά από το 1958 που στον β’ γύρο δεν πέρασαν οι υποψήφιοι των ρεπουμπλικάνων και των σοσιαλιστών, των δυο κομμάτων που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Αλλωστε, ακόμα και αν χάσει η Λεπέν έχει καταφέρει να πετύχει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων υπέρ του κόμματός της στο πρώτο γύρο, γεγονός που φανερώνει την απογοήτευση σε πόλεις με φθίνουσα βιομηχανική παραγωγή στο Βορρά και την Ανατολή της χώρας και το συντηρητικό Νότο.

Σε κάθε περίπτωση, ο σημερινός νικητής θα πρέπει να βρει τρόπο να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Βουλή με τις εκλογές να διεξάγονται στον Ιούνιο, κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο για κανέναν από του δυο σημερινούς υποψήφιους. Μια δημοσκόπηση που έγινε στις 3 Μαίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg προβλέπει ότι το En Marche του Μακρόν μπορεί να κερδίσει ως 286 από τις 577 έδρες, ωστόσο ίσως υπάρχουν νέες εκτιμήσεις σήμερα μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.