Ρώσοι στρατιώτες οργανώνουν… fake γάμους για να γλιτώσουν τον πόλεμο

Σκαρφίζονται ότι μπορούν για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, ακόμη και ψεύτικους γάμους.

Αφού συνεννοηθούν με μία φίλη ή γνωστή τους, Ρώσοι στρατιώτες κανονίζουν όλες τις προετοιμασίες, συγκεντρώνουν τα απαραίτητα έγγραφα για την γαμήλια τελετή, κι εύχονται να εισακουστούν οι προσευχές τους. Nα καταφέρουν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», επικαλούμενη τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Ουκρανίας, Ρώσοι στρατιώτες οργανώνουν «fake» γαμήλιες τελετές για να ξεφύγουν από τον πόλεμο που μαίνεται στην πολύπαθη χώρα.

Με πεσμένο το ηθικό, Ρώσοι στρατιώτες ακούγονται να λένε σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι πλέον «δεν υπάρχει διέξοδος», ότι αισθάνονται εγκλωβισμένοι και το μόνο που θέλουν είναι να γυρίσουν στη γενέτειρά τους.

«Οι Ρώσοι που πολεμούν στην πρώτη γραμμή αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους να φύγουν από την Ουκρανία». Κάποιοι προσπάθησαν να οργανώσουν «ψεύτικους γάμους» με φίλες για να απολυθούν από τον στρατό», φέρεται να λέει ένας Ρώσος προσθέτοντας:

«Ή θα τραυματιστούν ή θα σκοτωθούν ή θα δοθεί εντολή να αποσυρθούν».

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο ρωσικός στρατός έχει αποδυναμωθεί, το ηθικό του είναι πεσμένο και σύντομα θα ξεμείνει από στρατιώτες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει την 106η ημέρα του.

Στο ηχητικό υλικό που υπεκλάπη από την ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας, ένας Ρώσος στρατιώτης ακούγεται να λέει σ’ έναν φίλο του ότι οι αξιωματικοί «δεν είχαν καμία επιλογή» και πολλοί είχαν ήδη κάνει ανεπιτυχείς προσπάθειες να απολυθούν, όπως αναφέρει η εφημερίδα «The Telegraph».

«Να υποβάλεις αίτηση στο γραφείο καταχώρησης γάμων. Θα τους το πω», αναφέρει ο Ρώσος.
Και ο φίλος του απαντά:

«Δεν υπάρχει τρόπος, αυτό δεν είναι επιλογή».
«Όλοι εδώ προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο [να φύγουν]… αλλά δεν υπάρχει λύση».

Όλο και περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες προφασίζονται διάφορες δικαιολογίες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους καθώς οι διοικητές δεν τους δίνουν εύκολα άδεια , δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας Ασφαλείας.

Σύμφωνα με άλλη τηλεφωνική επικοινωνία που υπεκλάπη από την ουκρανική υπηρεσία Ασφαλείας, ένας άνδρας που φέρεται να είναι Ρώσος στρατιώτης, ισχυρίζεται ότι δεν έχουν νερό.

«Καθόμαστε εδώ χωρίς νερό. Έχει ζέστη τον τελευταίο καιρό. Το ηθικό μας είναι πεσμένο», λέει όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Beast».
Ο ίδιος ακούγεται επίσης να υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες φορούν τις ίδιες στολές που φορούσαν τον χειμώνα.

Υπάρχουν επίσης ηχητικά αποσπάσματα όπου ένας άλλος Ρώσος στρατιώτης ακούγεται να λέει ότι «οι περισσότεροι» άνδρες στη μονάδα του αρνούνται να πολεμήσουν και «προσπαθούν να διασχίσουν τα ρωσικά σύνορα».