Ρωσικό ενεργειακό ενδιαφέρον για τη Κύπρο

Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Stanislav Osadchiy, δήλωσε σήμερα ότι Κύπρος και Ρωσία μπορούν να διανοίξουν νέους ορίζοντες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι ρωσικές εταιρείες θα επιδείξουν ενδιαφέρον στην περιοχή.

Χαιρετίζοντας το Συνέδριο για τις «Ενεργειακές σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου», στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο κ. Osadchiy είπε ότι «οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αναφορικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου», σημειώνοντας παράλληλα την πρόθεση της κυπριακής Κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του ότι οι ρωσικές εταιρείες «θα επιδείξουν εκ νέου ενδιαφέρον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Πρέσβης αναφέρθηκε εξάλλου στην υπάρχουσα κυπρο-ρωσική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι η χώρα του αποτελεί έναν από τους κυριότερους προμηθευτές καυσίμων στο νησί, ενώ είπε ότι υπάρχει το νομικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα αυτό.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις δραστηριότητες των εταιρειών ITERA και LUKOIL, λέγοντας ότι το ποσοστό της τελευταίας στη λιανική πώληση πετρελαιοειδών στην Κύπρο ανέρχεται στο 19%, με 33 πρατήρια υγρών καυσίμων.

Εξάλλου, είπε ότι η εταιρεία Tekhnopromexport επιδεικνύει ενδιαφέρον να συνεργαστεί με την Κύπρο στον τομέα του εκσυγχρονισμού και της κατασκευής εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας και στην προμήθεια ανταλλακτικών για ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς.

Ο κ. Osadchiy έκανε εξάλλου αναφορά στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι χώρες της Δύσης κατηγορούν την Μόσχα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει την εξάρτηση ευρωπαϊκών χωρών, κάτι που όπως είπε δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Ανέφερε επίσης ότι είναι «αινιγματική» η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση των διμερών συμφωνιών της Ρωσίας με κράτη μέλη της ΕΕ, αναφορικά με την υλοποίηση του έργου “South Stream”.

Χαρακτήρισε «περίεργες» τις αναφορές ότι οι συμφωνίες δεν συνάδουν με το «Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο», καθώς όπως είπε, ο “South Stream” πληρεί τα κριτήρια για διαφοροποίηση των οδών ανεφοδιασμού.

Αναφορικά με τις κατηγορίες για άσκηση πιέσεων στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι επίσης δεν αληθεύουν, ενώ αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Μόσχα ακόμη αναμένει απάντηση στην πρόταση για ένταξη στην τελωνειακή ένωση.

Ως προς τις κατηγορίες για πώληση αερίου στο Κίεβο σε ακριβότερες τιμές, ο κ. Osadchiy είπε ότι η χώρα του πωλεί σε διεθνείς τιμές, προσθέτοντας ότι μόνη εξαίρεση αποτελούν οι χώρες της τελωνειακής ένωσης.