Η ιρλανδική Κυβέρνηση υπόσχεται ανάκαμψη και νέες θέσεις εργασίας

Η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που εξέρχεται από σχέδιο διάσωσης, η Ιρλανδία, υποσχέθηκε  “πλούσια σε θέσεις εργασίας ανάκαμψη” και μια “πιο δίκαιη” κοινωνία, καθώς η Κυβέρνηση δημοσιοποίησε τα σχέδια της για την ανάπτυξη.

Η Ιρλανδία εξήλθε την περασμένη Κυριακή από το πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οικονομία της δείχνει σημάδια ανάκαμψης εν μέσω μέτριας ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.

Ως προϋπόθεση για το πακέτο διάσωσης ύψους 85 δισ. ευρώ, το Δουβλίνο έκανε αποδεκτά σκληρά μέτρα που επέβαλαν ΕΕ και ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένων περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Σκοπός της Κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει μια ανάκαμψη πλούσια στη δημιουργία θέσεων εργασίας και να θέσει την Ιρλανδία στο δρόμο προς τη βιώσιμη ευημερία”, αναφέρει η ιρλανδική Κυβέρνηση σε έγγραφο που περιγράφει τα μεσοπρόθεσμα σχέδια ανάπτυξης της δεκαετίας.

“Αυτό θα επιτρέψει την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης Ιρλανδίας, συμβάλλοντας στη μείωση των ανισοτήτων και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της φτώχειας σε ολόκληρη την κοινωνία, με ιδιαίτερη έμφαση στην παιδική φτώχεια”, σημειώνει.

Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Enda Kenny δεσμεύτηκε ότι «οι 330.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μεταξύ 2008 και 2011, θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέες θέσεις εργασίας».

Η ανεργία στην Ιρλανδία παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 12,5% του εργατικού δυναμικού, παρά τη μείωση της τους τελευταίους μήνες.
Εν μέσω της κατάρρευσης των τραπεζών της, η Ιρλανδία στράφηκε προς την ΕΕ και το ΔΝΤ στα τέλη του 2010 αναζητώντας χρηματοδότηση.

Το Δουβλίνο διοχέτευσε στις τράπεζες της χρήματα των φορολογουμένων ύψους €64 δισεκατομμυρίων από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι τα «εκκρεμή ζητήματα» σε σχέση με την υγεία του τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας απαιτούν “ταχεία και αποφασιστική δράση”.

Την Κυριακή, ο κ. Kenny δήλωσε ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στη νοοτροπία της «κερδοσκοπίας και της απληστίας» καθώς εξέρχεται επισήμως από το πρόγραμμα διάσωσης.