Ρεκόρ συλλήψεων δημοσιογράφων το 2012 – Πρωτιά της Τουρκίας

Η νέα έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έχει στοιχεία για πρωτοφανή αριθμό διώξεων και συλλήψεων δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο. Μέσα στο 2012 η CPJ εντόπισε 232 φυλακισμένους δημοσιογράφους, εκδότες, συγγραφείς και φωτορεπόρτερ πίσω από τα κάγκελα, σημειώνοντας αύξηση σε 53 άτομα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ο αριθμός των συλλήψεων έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που ενισχύθηκε κυρίως από την τρομοκρατία και άλλες μορφές αντικρατικών δράσεων.

Την πρωτιά συνεχίζει να κατέχει η Τουρκία. Σε παγκόσμια βάση έχει τον υψηλότερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Δεκάδες είναι οι Κούρδοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, ενώ η Επιτροπή καταγγέλλει την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου, όπως και τις πρακτικές πιέσεων για την επιβολή αυτολογοκρισίας.

Από τις 27 χώρες που φυλάκισαν δημοσιογράφους το 2012, σύμφωνα με την έκθεση, οι 10 πρώτες είναι η Τουρκία 49, Ιράν 45, Κίνα 32, Ερυθραία 28, Συρία 15, Βιετνάμ 14, Αζερμπαϊτζάν 9, Αιθιοπία 6, Σαουδική Αραβία 4 και Ουζμπεκιστάν 4.

Το 2012 ξεπερνάει σε αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων το προηγούμενο ρεκόρ των 185 το 1996.