Ραχόι: “Δύσκολο το 2013 για την Ισπανία”

Δύσκολο θα είναι για τους ισπανούς το 2013 σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ο οποίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος  για τα δημοσιονομικά της χώρας στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του έτους. “Μας περιμένει ακόμη μία πολύ δύσκολη χρονιά, κυρίως το πρώτο εξάμηνο και πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε ξεκινήσει”,

δήλωσε ο Ραχόι και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί το δεύτερο εξάμηνο.

“Η ισπανική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση για ένα διάστημα, όμως ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο μισό του 2013” είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έπεσε σε ύφεση στο τέλος του 2011. Το τρίτο τρίμηνο του 2012 το ΑΕΠ της Ισπανίας μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε είχε μειωθεί κατά 0,4%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ισπανίας, η ύφεση θα συνεχιστεί και το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Στο μταξύ, ο ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε οτι δεν εξετάζει «αυτή τη στιγμή» το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όμως δεν αποκλείει να το κάνει στο μέλλον.

«Δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να το κάνουμε, όμως δεν το αποκλείουμε για το μέλλον», δήλωσε ο Ραχόι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αν η Ισπανία και η κυβέρνησή της εκτιμήσουν ότι είναι απαραίτητο να ζητήσουν βοήθεια, μην αμφιβάλλετε καθόλου ότι θα το κάνουμε», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του έτους.

Tο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο είναι «ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο», υπογράμμισε ο Ραχόι. «Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που αποδεικνύει τη βούληση της ΕΚΤ να υποστηρίξει το ευρώ και την μη αναστρεψιμότητά του».