Ραγδαίες οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ

Άρειος Πάγος προς εισαγγελείς: Δώστε το αρχείο usb στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για έρευνα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την διερεύνηση της υπόθεσης αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής αρμόδιος για το οικονομικό έγκλημα με παραγγελία του προς τους δυο οικονομικούς εισαγγελείς τους ζητά να παραδώσουν το usb αρχείο που περιέχει τη λίστα Λαγκάρντ στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Με τον τρόπο αυτό ειδικοί επιστήμονες θα ερευνήσουν πότε ακριβώς αντιγράφηκε το αρχείο της λίστας (αρχικά ήταν cd και στη συνέχεια κατέληξε usb) και θα διαπιστώσουν με τα μέσα που διαθέτουν πότε και πως έγινε η αφαίρεση των τριών αρχείων με τα ονόματα των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου δικαιούχων του λογαριασμού 1,222 εκατ. δολαρίων στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή του κ. Παντελή, αποτέλεσαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο αλλά και τον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία οι ειδικοί επιστήμονες του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αν και θα μπορούσαν μέσα σε λίγες ώρες να αποφανθούν για το «μυστήριο» της αντιγραφής και της αλλοίωσης της λίστας, εντούτοις δεν κλήθηκαν ποτέ από τους οικονομικούς εισαγγελείς να συνδράμουν στην έρευνά τους!

Τώρα, ο κ. Παντελής ζητά από τους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της συγκεκριμένης υπηρεσίας ώστε να εξιχνιαστεί η όλη υπόθεση με επιστημονικά μέσα.

Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, πάντως, συνεχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις από συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξετάσει τέσσερα πρόσωπα άλλοτε συνεργάτες του στο υπουργείο, προκειμένου να ρίξουν φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες αλλοιώθηκε η επίμαχη λίστα. Μάλιστα, για τις επόμενες ημέρες καλούν και νέα πρόσωπα του περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου και αυτά να καταθέσουν όσα γνωρίζουν σχετικά με τις «διαδρομές» της λίστας.

Αύριο, Τετάρτη, εξηγήσεις με γραπτά υπομνήματα αναμένεται να δώσουν η εξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου Ελένη Παπακωνσταντίνου και οι Συμαιών Σικιαρίδης και Ανδρέας Ρωσσώνης, οι οποίο κλήθηκαν από τους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη να καταθέσουν ως ύποπτοι για τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα. Συγκεκριμένα, θεωρούνται ως ύποπτοι τέλεσης των εξής αδικημάτων: Ηθική αυτουργία σε νόθευση δημοσίου εγγράφου με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου, φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις διατάξεων περί φορολογίας εισοδήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ´ επάγγελμα και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.